Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coaliţia premierului Shinzo Abe, învingătoare la legislativele din Japonia

abe.jpg

Premierul japonez Shinzo Abe la sediul partidului sàu, 22 octombrie 2017
Premierul japonez Shinzo Abe la sediul partidului sàu, 22 octombrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Potrivit primelor estimări, coaliţia conservatoare a premierului Shinzo Abe este marea învingătoare a legislativelor anticipate derulate duminică în Japonia. Peste 310 mandate din cele 465 câte numără parlamentul nipon ar reveni coaliţiei de dreapta.

Premierul nipon şi-a câştigat pariul. Graţie acestei victorii, Shinzo Abe obţine 4 ani suplimentari la conducerea celei de-a 3-a economii mondiale. Răstimp în care speră să poată, în fine, modifica Constituţia pacifistă a Japoniei, scrisă de învingătorii americani după terminarea celui de-al doilea război mondial.

Idea lui Abe este de a reda Japoniei "grandoarea şi suveranitatea ei". Pentru asta el vrea să revizuiască articolul 9 al Legii fundamentale care interzice Japoniei să recurgă la forţă pentru a rezolva conflictele.

Dreapta naţionalistă, apropiată lui Shinzo Abe, nu se teme însă de paradoxuri. Pe de o parte îi critică pe americani, considerând că felul în care au scris Constituţia niponă după război este o umilinţă. Pe de altă parte, aceeaşi dreaptă naţionalistă este pro-americană şi acceptă ca ţara să fie protejată de umbrela nucleară americană.

Premierul Abe a tot încercat în ultimii 5 ani să-şi convingă compatrioţii să accepte o revizuire a Constituţiei. In zadar însă întrucât, aparent, niponii nu au mare încredere în liderii lor politici.

In prima sa declaraţie publică după victorie, Abe a promis "fermitate" vizavi de regimul stalinist nord-corean de la Phenian.

 
Coaliţia premierului Shinzo Abe, învingătoare la legislativele din Japonia