Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Populistul miliardar Andrej Babis câştigă legislativele din Cehia

babis.jpg

Andrej Babis, liderul partidului ANO, pe 21 octombrie la Praga în cursul unei conferinte de presà dupà terminarea scrutinului
Andrej Babis, liderul partidului ANO, pe 21 octombrie la Praga în cursul unei conferinte de presà dupà terminarea scrutinului
Sursa imaginii: 
REUTERS/David W Cerny

ANO (Akce Nespokojenych Obcanu - Mişcarea cetăţenilor nemulţumiţi), formaţiunea politică a miliardarului Andrej Babis, a câştigat legislativele derulate vineri şi sâmbătă în Cehia. Cu circa 30% din voturi, partidul ar urma să ocupe 78 de mandate dintr-un total de 200 câte numără parlamentul de la Praga.

Babis este un pur produs populist, uneori calificat drept un "Donald Trump ceh". Devenit miliardar graţie grupului său agro-chimic, primul angajator din ţără, Babis are şi un grup mediatic. De unde şi a doua sa poreclă, "Silvio Berlusconi ceh".

Campania, învingătorul şi-a făcut-o pe teme anti-europene: contra primirii de migranţi şi contra zonei euro. La care a adăugat o tentă locală, combaterea corupţiei.

Trei alte partide s-au clasat în urma lui ANO cu scoruri foarte apropiate, circa 11 procente din buletine. Dreapta tradiţională eurosceptică (ODS), Partidul pirat - formaţiune "anti-sistem" - şi extrema dreaptă xenofobă din SPD. Acest ultim partid, cu aproape 11% din voturi, a făcut campanie contra imigraţiei şi contra UE. Cu alte cuvinte, este aproape de linia lui Babis.

Acesta din urmă va avea dificulăţi pentru a forma o coaliţie coerentă. 9 partide au intrat în noul parlament dar două - ODS şi creştin-democraţii din KDU - au anunţat déjà că nu vor negocia cu miliardarul.

Reamintim că Andrej Babis este inculpat de justiţia cehă, fiind bănuit de fraudă cu subvenţii europene. OLAF, oficiul european anti-fraudă, a deschis şi el o anchetă în această afacere care, aparent, nu l-a incomodat deloc pe Babis în drumul său spre victorie.

 
Populistul miliardar Andrej Babis câştigă legislativele din Cehia