
Special Paris
HRW: Toleranţa scandaloasă a Parisului la adresa lui Al-Sissi
default.png

Egiptul tocmai ce a prelungit pentru încă trei luni starea de urgenţă declarată în luna aprilie. Atunci, 44 de oameni au murit în urma atentatelor comise de organizaţia Stat Islamic la două biserici copte.
60.000 de arestări ori inculpări au avut loc în ultimii ani vizaţi fiind cei care s-au opus regimului: niciun sector al societăţii civile nu a scăpat. Peste 80 de persoane au fost condamnate la moarte şi executate din 2013 încoace.
Forţele de securitate egiptene au recurs la tortură de o manieră sistematică, potrivit unei anchete derulate de Comitetul Naţiunilor Unite contra Torturii publicată în 2017, aminteşte HRW. Si Amnesty International atentionează că libertăţile fundamentale – de expresie ori de întâlnire sunt pe cale să dispară în Egipt.
O lege promulgată de preşedintele al-Sissi în luna mai, oferă statului posibilitatea de a refuza înregistrarea asociaţiilor, de a le închide ori de a anula programele care sunt în contradicţie cu obiectivele guvernamentale. Justiţia a convocat la anchete 60 de responsabili ai unor ong-uri.
În aceeaşi perioadă, 130 de site-uri de internet, dintre care 50 de ştiri, au fost blocate. 24 de militanţi pentru drepturile omului au primit interdicţie de a ieşi din ţară. Printre aceştia se află şi Mohamed Zaree, căruia nu i s-a putut astfel înmâna premiul prezentat de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru apărarea Drepturilor Omului, pe 10 octombrie la Geneva.
Ca reacţie, organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch îi cere preşedintelui Emmanuel Macron să pună punct “scandaloasei politici de toleranţă a Franţei la adresa guvernului represiv” al preşedintelui egiptean Abdel Fattah al-Sissi, care se află în vizită oficială la Paris.
“Franţa trebuie să vegheze pentru ca problema respectării drepturilor omului să fie o prioritate în relaţia cu Egiptul”, susţine HRW într-un comunicat în care acuză autorităţile de la Paris că întreţin relaţii comerciale şi de securitate cu această ţară şi ignoră bilanţul preşedintelui Abedel Fatah al –Sissi în materie de respectare a drepturilor omului. Preşedintele Emmanuel Macron se întâlneşte pentru prima dată cu omologul său egiptean, marţi la Palatul Elysée iar administraţia prezidenţială a dat asigurări că situaţia drepturilor omului va fi abordată.
Liderul de la Cairo se va întâlni şi cu oameni de afaceri şi cu miniştri – cu şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian, cel care a coordonat vânzările de armament către Egipt în perioada în care era ministru al Apărării în mandatul lui François Hollande. În această seară, Abdel Fattah Al-Sissi se va întâlni şi cu ministrul Armatelor, Florance Parly.
Human Rights Watch este de părere că aceste întâlniri ar trebui să fie ocazia de a fi reevaluat ajutorul economic, în domeniul securităţii şi în cel militar pe care Franţa îl oferă Egiptului. « Colaborarea ar trebui condiţionată de ameliorarea situaţiei drepturilor omului”, recomandă ONG-ul. Din 2015, Egipt a cumpărat din Franţa armament în valoare de 6 miliarde de euro: 24 de avioane de luptă Rafale, o fregata, două port-elicoptere Mistral.
Specialiştii de la Human Rights Watch atenţionează că “în mandatul lui Abdel Fattah al-Sissi, guvernul egiptean a făcut dovada unui dispreţ faţă de Constituţia ţării şi dreptul internaţional. Totodată, al-Sissi a gestionat cea mai gravă criză a drepturilor omului pe care Egiptul o cunoaşte de decenii, prin arestări masive, folosirea sistemátică a torturii, închiderea forţată a unor ong-uri”. Si conchide: “Paris trebuie să pună capăt acestei ere. Dacă nu reacţionează este ca şi cum ar ascunde sub preş revendicările şi suferinţa egiptenilor”.
Momentul în care Abdel Fattah al-Sissi ajunge la Paris este unul difícil la capitolul luptă contra terorismului. Zeci de poliţişti şi militari au fost ucişi în confruntări cu islamişti în vestul ţării, la 130 km de Cairo într-o zonă de deşert care separă Egiptul de Libia. Ministerul de Interne a confirmat ciocnirea armată şi a precizat că mai mulţi “teroriști” au fost uciși.
Grupul extremist, Hasm, a revendicat atacul asupra forțelor de securitate anunţând moartea a 28 de militari şi poliţişti, precum și 32 de răniți. Aceeaşi grupare a revendicat în ultimul an mai multe atentate împotriva poliției, oficialilor și judecătorilor, la Cairo. Lupta contra terorismului este una din temele de discuţie dintre cei doi preşedinţi, la Paris.