Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China: Preşedintele Xi Jinping obţine un statut similar cu al lui Mao

jian_zemin_-_fostul_lider_al_partidului_comunist_chinez_nu_a_avut_onoarea_de_a_i_se_inscrie_gandirea_in_carta_pcc._este_in_sa_cazul_lui_xi_jinping._beijing_24_octombrie_2017.jpg

Jian Zemin - fostul lider al Partidului Comunist Chinez nu a avut onoarea de a i se înscrie gandirea in carta PCC. Este în sa cazul lui Xi Jinping. Beijing, 24 octombrie 2017.
Jian Zemin - fostul lider al Partidului Comunist Chinez nu a avut onoarea de a i se înscrie gandirea in carta PCC. Este în sa cazul lui Xi Jinping. Beijing, 24 octombrie 2017.
Image source: 
REUTERS/Jason Lee

Partidul Comunist Chinez a înscris gândirea politică a lui Xi Jinping în statutul său, plasându-l pe acelaşi nivel cu fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong. Preşedintele Chinei, Xi Jinping preia de miercuri noul mandat în fruntea Partidului Comunist pentru următorii cinci ani. Această modificare a statutului pentru a-i consolida puterea, îi deschide calea să rămână la conducere şi după acest mandat. 

A venit şi ora unanimităţii în imensul amfiteatru al Palatului Poporului din Beijing unde s-a desfășurat al 19-lea Congres al Partidului Comunist.

După lectura unui proiect de modificare a statutului partidului, pentru a se marca aportul secretarului general Xi Jinping la fundaţia socialismului chinez, 2.200 de delegaţi au fost invitaţi să voteze. Tot atâtea braţe au fost ridicate pentru modificare şi niciunul împotriva schimbării statutului.  Monitori împrăştiaţi în sală au strigat rand pe rand « mei you ! » (« niciunul ») împotrivă.

« Rezoluţia a fost adoptată » a declarat secretarul general Xi Jinping. Noul său mandat în fruntea Partidului Comunist va intra în vigoare de miercuri. Preşedintele Chinei s-a ridicat după acest vot pentru a asculta Internaţionala în faţa imensei embleme cu secera şi ciocanul. Cei prezenţi au făcut la fel – mii de delegaţi, bărbaţi în cea mai mare parte îmbrăcaţi cu toţii în costum închis la culoare şi cu cravată roşie. 

Iar prin acest vot, « gândirea lui Xi Jinping despre socialismul chinez pentru o nouă eră » a intrat în carta Partidului Comunist, plasându-l pe acesta la acelaşi nivel cu fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong.

Şi alţi lideri comunişti chinezi şi-au văzut ideologiile incluse în statutul partidului, dar niciuna dintre ele, cu excepţia celei a lui Mao Zedong, nu a fost descrisă ca 'gândire'. În cazul fostului lider al Partidului Comunist, Deng Xiaoping, ideologia sa a fost inclusă doar după moartea sa, în 1997.

Din 2012, de când se află la conducerea partidului, Xi Jinping şi-a adus oamenii săi în poziţii cheie şi a continuat şi un an mai târziu, din postura de preşedinte al ţării.

Acum, îi este asigurată supremaţia ideologică, observă experţii, o autoritate prin care Xi Jinping ar putea rămâne la putere şi după următorul congres, cel din 2022. Și asta chiar dacă, cu cei 69 de ani pe care îi va împlini atunci, va depăşi vârsta limită pentru a conduce Partidul Comunist, de 67 de ani.

Este un semnal de consolidare a puterii sale dar şi a Partidului Comunist ca unic decident. Proiectul de « construcţie a partidului », ca entitate « ireproşabilă şi indiscutabilă » a fost prezentat ca « decisiv » de liderul Xi Jinping.

Istoricul chinez Zhang Lifan a explicat pentru Le Monde : « traiectoria politică pe care a avut-o în ultimii cinci ani indică faptul că se doreşte un control şi mai puternic. Este dificil pentru Xi Jinping să facă vreun pas înapoi. Dacă va pierde din putere va pierde din control și el și partidul. Aşadar, singurul lucru pe care îl poate face este să acumuleze şi mai multă putere pentru el şi pentru partidul-stat».