Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fermierii francezi nu vor ratificarea CETA

protest_impotriva_ceta_in_fata_parlamentului_european_la_strasbourg_15_februarie_2017.jpg

Protest împotriva CETA în fata Parlamentului European la Strasbourg, 15 februarie 2017
Protest împotriva CETA în fata Parlamentului European la Strasbourg, 15 februarie 2017
Sursa imaginii: 
FREDERICK FLORIN / AFP

Consiliul de Miniştri a încercat să diminueze, fără succes, îngrijorarea existentă asupra CETA – acordul de liber schimb între UE şi Canada. A fost prezentat un plan de acţiune a CETA pentru ca interesele Franţei să fie protejate, după cum s-a exprimat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Christophe Castaner. CETA a primit numai critici din partea fermierilor, în special, dar şi a asociaţiilor de protecţie a consumatorilor, speriaţi că în Europa vor ajunge alimente modificate genetic.

Ratificat în februarie de Parlamentul European, Tratatul de liber schimb între UE şi Canada - CETA trebuie să fie adoptat şi de parlamentele naţionale. Provizoriu, la nível european, tratatul a intrat în vigoare pe 21 septembrie. El elimină aproape în totalitate taxele vamale între cele două părţi. O petiţie ostilă a fost semnată de 3,5 milioane de europeni care văd cu ochi deloc buni tratatul. Aceştia se tem că CETA poate fi calea prin care carne tratată cu hormoni şi produse modificate genetic să intre în Europa.

În Franţa, după discutia din Consiliul de Miniştri urmează ca un proiect să fie înaintat parlamentului pentru ratificare, cel mai probabil în al doilea semestru din 2018, după cum anunţa ministrul Tranziţiei Ecologice, Nicolas Hulot.

Un comitet de experţi a fost desemnat în iulie de guvernul francez pentru a evalua impactul CETA asupra sănătăţii şi mediului înconjurător. În septembrie, raportul lor indica « o lipsă de ambiţie » a textului ce va fi înaintat spre ratificare în ceea ce priveşte protecţia mediului înconjurător. La finalul Consiliului de Miniştri, ministrul Tranziţiei Ecologice, Nicolas Hulot preciza faptul Franţa va recurge la o “formă de veto climatic” pentru ca textul ce va fi ratificat să se afle în concordanţă cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Criticii văd în CETA o poartă de intrare a multinaţionalelor americane în UE în condiţiile în care discuţiile pe TAFTA – tratatul de liber schimb UE - Statele Unite au fost suspendate.

Apoi, societăţile franceze care depind de piaţa internă se tem că vor avea de suferit de pe urma concurenţei canadiene.

Comitetul de experţi guvernamentali francezi s-a arătat îngrijorat şi în ceea ce priveşte etichetarea produselor. Recomandarea experţilor: « bine verificate produsele canadiene ce ajung în Europa pentru ca  acestea să fie conforme cu regulile de drept european ». Importul de carne este un motiv de îngrijorare, teama fiind să nu ajungă în Europa carne cu antibiotice ori care a fost tratată cu acceleratori de creştere. Un semnal de alarmă tras de fermierii francezi care se află în dificultate şi nu sunt deloc încântaţi de ideea unei concurenţe canadiene.

Fermierii cer o renegociere a acordului comercial. Profesioniştii din sector se plâng că acordul a fost negociat în secret şi pledează pentru unul nou, echilibrat. « Munca fermierilor francezi trebuie protejată, la fel ca şi consumatorii precum şi modelul de producţie local, motiv pentru care trebuie  revăzute condiţiile în care importăm », susţine una dintre asociaţiile care protejează interesele crescătorilor de bovine din Franţa.

Organizaţia pentru apărare a drepturilor consumatorilor Foodwatch Franta atenţionează că recent, Canada a aprobat comercializarea unui tip de somon modificat genetic. Fabricantul a vândut deja, susţine organizaţia, 5 tone de astfel de somon în afara ţării. Foodwatch atenţionează că acest somon se poate regăsi foarte uşor în farfuriile europenilor chiar dacă importul de somon modificat genetic este interzis în Europa. Canada nu impune nicio regulă de etichetare a produselor alimentare care au fost modificate genetic.

Recent, preşedintele Emmanuel Macron dădea asigurări că tratatul de liber schimb va respecta normele europene de sănătate şi mediu.