Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Terorismul alimentat din ajutoarele sociale încasate în Franţa

atacatorul_de_la_magazinul_evreiesc_din_paris_-_hyper_cacher_ianuarie_2015_a_cumparat_arme_in_baza_unui_credit_obtinut_cu_acte_false.jpg

Atacatorul de la magazinul evreiesc din Paris - Hyper Cacher (ianuarie 2015) a cumparat arme in baza unui credit obtinut cu acte false
Atacatorul de la magazinul evreiesc din Paris - Hyper Cacher (ianuarie 2015) a cumparat arme in baza unui credit obtinut cu acte false
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN

Jihadişti francezi continuă să primească ajutoare sociale în Hexagon, arată o anchetă a publicaţiei Le Figaro. Poliţiştii francezi încearcă să închidă sursele de aprovizionare a reţelelor de jihadişti pentru a-i asfixia financiar. 

Atacarea islamului radical şi a reţelelor sale din punct de vedere financiar a devenit un punct forte în campania antiterorism. Din 2008, Brigada Criminală din Franţa lucrează pentru a-i lovi la buzunar pe combatanţi iar munca lor dă roade, observă publicaţia Le Figaro. 

Daech nu îşi mai poate plăti combatanţii aşa cum o făcea odinioară. A pierdut teritorii importante în Siria şi Irak.  Aşa că familia rămasă în Franţa va trebui să asigure finanţarea, explică unul dintre specialiştii din Brigada Criminală.

Si recurg la diverse escrocherii pentru a obţine bani: din aşa zise vânzări pe internet ori fabricarea de dosare false pentru a obţine credite de consum. Este exemplul atacatorului de la magazinul evreiesc din Paris, Hyper Cacher care în ianuarie 2015 a omorât patru oameni cu arme cumpărate în baza unui credit obţinut cu cu documente false.

Ancheta poliţiştilor arată că 20% din combatanţii francezi continuă să primească alocaţii sociale din partea statului francez. Părinţii lor sau un alt membru al familiei retrag sumele în baza unui document, direct de la organismele care plătesc, lună de lună, prestaţiile sociale : fie de la Agenţia pentru şomaj fie de la Casa de Asigurări Sociale. Banii sunt trimişi ulterior spre zonele de război. Aproximativ 420 de viramente frauduloase au fost realizate doar în 2016.

Brigada Criminală a descoperit o reţea internaţională de persoane care colectau fonduri pentru a finanţa organizaţia Stat Islamic. Direcţia generală de Securitate Internă şi Europol au fost sesizate, dată fiind amploarea dosarului. Ancheta a fost deschisă la finele lui 2015 iar poliţiştii au identificat 210 colectori turci ori libanezi.

În total, traficul ajunge la o sumă globală de 2 milioane de euro, dintre care jumătate de milion de euro a plecat din Franţa, între 2012 şi 2017. Ultima statistică arată existenţa a 190 de expeditori francezi. Pentru ajutoarele obţinute fraudulos, poliţiştii au închis robinetul după ce au comunicat numele beneficiarilor.