Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premiul Sakharov, decernat Opoziţiei democratice din Venezuela

venezuela.jpg

Liderii coalitiei de opozitie din Venezuela îsi serbeazà victoria la legislativele din decembrie 2015
Liderii coalitiei de opozitie din Venezuela îsi serbeazà victoria la legislativele din decembrie 2015
Sursa imaginii: 
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Parlamentul european a decernat astăzi Premiul Sakharov pentru « libertatea de gândire » Opoziţiei democratice din Venezuela. Ceremonia de înmânare a premiului, dotat cu suma de 50.000 de euro, va avea loc la Strasbourg pe 13 decembrie.

Opoziţia democratică din Venezuela este desemnată de Parlamentul european ca fiind Adunarea naţională, dominată de opoziţie şi prezidată de Julio Borges, şi o serie de prizonieri politici printre care Leopoldo Lopez, Antonio Ledezma şi Alfredo Ramos.

Decizia de a decerna Premiul Sakharov Opoziţiei democratice din Venezuela a fost luată de Antonio Tajani, preşedintele instanţei, şi liderii diverselor grupuri politice reprezentate în hemiciclul european.

In comunicatul său, Parlamentul european lansează un « apel la o tranziţie democratică paşnică pe care toţi venezuelenii o aşteaptă cu disperare ».

Acordând acest premiu Opoziţiei, eurodeputaţii nu recunosc doar « lupta curajoasă » a acesteia ci « aduc un omagiu şi poporului din Venezuela şi tuturor celor care au fost încarceraţi pe nedrept pentru că şi-au exprimat opiniile, celor care luptă ca să supravieţuiască zilnic din cauza unui regim brutal şi familiilor îndoliate care şi-au pierdut apropiaţi în manifestaţiile pentru pace care au loc de luni de zile ».

Opoziţia democratică din Venezuela era favorită anul acesta, propunerea fiind făcută de aleşii de dreapta şi de centru-dreapta din PPE – principala forţă din Parlamentul european – şi de grupul ALDE, al liberalilor. Ei şi-au motivat alegerea amintind printre altele că « de la începutul anului, peste 130 de opozanţi au fost asasinaţi şi peste 600 au fost încarceraţi de o manieră arbitrară ».

Ceilalţi doi finalişti pentru Premiul Sakharov erau Dawit Isaak, un jurnalist suedez de origine eritreeană, arestat în 2001 de autorităţile de la Asmara, şi guatemaleza Aura Lolita Chavez Ixcaquic, originară din poporul maya şi militantă pentru drepturile populaţiilor autohtone.

Premiul Sakharov, creat în 1988, îşi trage numele de la cel al disidentului şi omului de ştiiinţă sovietic Andrei Sakharov, decedat în 1989. Premiul este decernat anual unei personalităţi care s-a ilustrat în apărarea drepturilor omului şi a libertăţii de expresie.

Premiul Sakharov vine în momentul în care opoziţia din Venezuala este mai divizată ca niciodată

Intr-adevăr, 4 din 5 guvernatori regionali ai opoziţiei aleşi recent au depus luni jurământ în faţa Constituantei, adunare compusă numai din partizanii preşedintelui Nicolas Maduro. Este o schimbare radicală faţă de poziţia iniţială a « Mesei pentru Unitate Democratică » (MUD), coaliţia a 30 de partide diverse – de dreapta şi de stânga – care nu recunosc legitimitatea Constituantei.

In semn de protest faţă de atitudinea celor 4, Henrique Capriles, fostul candidat la prezidenţiale, a părăsit MUD-ul denunţând o « trădare ».

Reamintim că guvernul venezuelan, mare învingător la alegerile regionale din 15 octombrie – a câştigat 18 din cele 23 de regiuni ale ţării – ameninţase că-i destituie pe guvernatorii care nu depun jurământ în faţa Constituantei.

Intre legislativele din decembrie 2015, câştigate de opoziţie, şi regionalele de acum, din octombrie 2017, opoziţia venezuelană a pierdut două milioane de voci.

Evident, diviziunile şi haosul din sânul opoziţiei nu fac decât jocul preşedintelui Maduro. Contestat până în stradă de valurile de proteste, el se regăseşte azi în poziţie de forţă în perspectiva viitoarelor alegeri – în particular, a prezidenţialelor din 2019.

 
Premiul Sakharov, decernat Opoziţiei democratice din Venezuela