
Special Paris
Kövesi şi «Operaţiunea mâini curate» din România, tema unui reportaj difuzat de Arte (Video)
lck.jpg

« Zece ani după aderarea României la Uniunea europeană, situaţia din ţară este explozivă : sute de mii de persoane au manifestat contra guvernului, un guvern împotmolit în diverse afaceri de corupţie. Pentru mulţi, magistrata anti-corupţie şi şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, reprezintă ultima speranţă. Ea a lansat mii de proceduri penale pentru corupţie, abuz de putere sau fraudă fiscală, chiar şi contra liderilor Partidului social-democrat. Opozant aprig al magistratei, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, este unul dintre principalii actori ai actualei crize politice » se poate citi în prezentarea reportajului difuzat în cadrul emisiunii « Arte Regards ».
Sursa video: www.arte.tv/fr
Am stat de vorbă cu Dimitrie Iordănescu, unul dintre co-realizatorii filmului alături de Alina Teodorescu, şi l-am întrebat pentru început dacă i-a fost greu să intre în contact cu şefa DNA şi s-o convingă să accepte aceste filmări inedite.
Dimitrie Iordănescu : « Ne-a fost foarte greu. Dealtfel, la început am stat mult pe gânduri dacă să încercăm să-l facem pentru că ni se părea irealizabil. Știam care sunt presiunile, care sunt problemele, ştiam că nu o să ne fie uşor şi că Laura Codruţa Kövesi nu prea vorbeşte presei. Cu greu am reuşit totuşi să ajungem la ea, am avut mai întâi nişte discuţii prealabile. Am semnat o serie de clauze şi până la urmă, a acceptat. În acelaşi timp am înţeles că este o femeie ocupată, cu o poziţie super-importantă şi care oricum nu ne-a zis nouă lucruri pe care nu le-ar zice altora. Doar ne-a permis să intrăm un pic în intimitatea ei de la serviciu, a funcţiei ei ca să vedem cum se petrec lucrurile. Asta este poate singurul lucru pe care l-am câştigat faţă de alţii care au cerut interviuri cu ea ».
Vasile Damian : Credeţi că faptul că veneaţi de la o televiziune franco-germană – Arte – a jucat vreun rol, i-a influenţat decizia, a avut o pondere?
D.I. :« Da, cu siguranţă. Laura Codruţa Kövesi e supusă zilnic unor presiuni mediatice enorme şi unor fake news. O mare parte din ştirile care ies acolo în România despre ea şi munca ei, sunt false. Aceste ştiri urmăresc ţinte foarte dubioase ».
V.D. : Laura Codruţa Kövesi a acceptat în cele din urmă să fie filmată şi să vă vorbească. La fel şi unii dintre colaboratorii ei – Paul Dumitriu, de exemplu – dar nu şi « partea adversă ». Mă gândesc în particular la Liviu Dragnea. De ce nu aţi făcut un interviu şi cu liderul PSD?
D.I. : « Am încercat să facem interviu şi cu el ! Am scris mailuri, am dat telefoane, la parlament şi la partid. Din motive de agendă – este plecat în străinătate (ceea ce nu era adevărat), chestii de genul acesta – nu am putut să avem o discuţie cu el. Singurul interviu cu un membru de la guvernare a fost cel cu Ministrul justiţiei, Tudorel Toader ».
V.D. : Aţi simţit vreo reticenţă din partea oficialilor români de a vorbi unei televiziuni străine despre combaterea corupţiei ?
D.I. : « Nu pot să spun dacă există o jenă ; pot doar să spun că răspunsurile date de ministrul justiţiei sunt, cel puţin, nu la obiect. Când întrebam despre combaterea corupţiei în România, răspunsul lui era neclar şi foarte lung, o scălda cum se spune.
Noi am încercat să redăm cât mai fidel în film dezbaterile în jurul noului proiect de lege privind reforma justiţiei. Noi credem că acesta este nervul războiului şi credem că este un lucru periculos ».
V.D. : La un moment dat spuneţi că « laţul se strânge în jurul lui Liviu Dragnea ». Ascultându-vă, avem impresia că se strânge laţul şi în jurul Laurei Codruţa Kövesi. Cu ce sentiment v-aţi întors de la Bucureşti ? Care pe care va învinge ? Cine va câştiga duelul ?
D.I. : « Sentimentul meu este ambiguu. Pe de o parte, am sperat că poate lucrurile se vor schimba, poate că aceşti oameni, graţie muncii DNA, se vor simţi şi vor lăsa locul altora cum se întâmplă în alte democraţii. Pe de altă parte, vedem clar că există presiuni enorme asupra Laurei Codruţa Kövesi. Când spunem însă Kövesi, noi ne gândim mai mult la DNA pentru că ea întruchipează imaginea instituţiei, dar pe lângă ea mai lucrează peste o sută de alţi procurori. Ei lucrează la peste 10.000 de dosare, sunt copleşiţi de muncă. Am văzut săli şi dulapuri întregi pline de dosare. N-ar trebui să mai fie bătuţi la cap de nimeni ! E déjà greu să instruieşti astfel de dosare, multe în acelaşi timp, să le duci până la capăt. Apoi, depinzi şi de judecători... ».
V.D. : Telespectatorii occidentali, dar probabil şi mulţi români, au rămas în memorie cu imaginile acelor sute de mii de oameni care au ieşit iarna trecută la manifestaţiile din Bucureşti. Or, dvs. în film spuneţi că « populaţia României este gata să-i ierte pe corupţi dacă primeşte ceva în schimb...»
D.I. : « Poate este un pic dur dar există totuşi un paradox al României. Românii sunt un popor care ştie - şi se plânge de ani de zile - de corupţia înaltă. Nu e un român care să spună că cei de la putere sunt oameni foarte corecţi ! Toată lumea ştie cum s-au îmbogăţit, chiar dacă nu toate au fost dovedite. E deci un popor care se plânge de chestia asta, dar cu toate astea, an de an, alegere după alegere, îi votează pe aceeaşi – corupţi sau cu afaceri mai mult sau mai puţin dubioase. E un paradox al românilor ! De ce sunt gata să-i ierte pe corupţi ? De ce nu cred că se poate schimba chestia asta ? De cum apare un om curat sau care încearcă să schimbe lucrurile, este imediat murdărit de media. Nicicunul nu mai e de încredere. Fie e Soros în spatele lui, fie altcineva, sigur vrea ceva ....Românii s-au obişnuit prea tare cu această idee de «iertare dacă face ceva şi pentru noi. Mai fură şi el, nu contează...» Asta trebuie să dispară şi sunt oameni în ţara asta care au înţeles că poate exista şi o altă Românie fără atâta corupţie.
Să nu cumva să se creadă că acest reportaj a fost făcut pentru a creea un scandal. Alina Teodorescu şi cu mine am făcut acest film cu gândul la o dezbatere sănătoasă pe această temă a corupţiei în România. Nu am făcut acest film ca să compar România cu alte ţări, sunt şi alte ţări cu probleme. România este însă ţara noastră şi din ea vrem să scăpăm de această corupţie la nivel înalt ».
NB :
Reportajul « Operaţiunea mâini curate în România » va fi redifuzat pe Arte în zilele următoare şi poate fi vizionat pe internet, în Replay, până pe 3 noiembrie.