Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Revenirea la legalitate şi la raţiune: unica şansă pentru ieşirea din criza catalană

2017-10-29t121656z_1750760832_rc13d3af8ae0_rtrmadp_3_spain-politics-catalonia_0.jpg

29 octombrie 2017, Barcelona, manifestatie în favoarea unitatii Spaniei
29 octombrie 2017, Barcelona, manifestatie în favoarea unitatii Spaniei
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr / REUTERS/Yves Herman

Vocea raţiunii a încercat să se facă auzită din nou în contextul crizei catalane, printr-o mare manifestaţie, duminică 29 octombrie, la Barcelona, a catalanilor care doresc să fie menţinută unitatea Spaniei. In Franţa majoritatea comentatorilor consideră că veritabila soluţie este revenirea la democraţia legală, în forma anunţată de premierul spaniol: convocarea alegerilor regionale în Catalonia pe 21 decembrie.

Aceste algeri sunt o şansă pentru catalani şi pentru europeni, putem citi într-un editorial în cotidianul Le Monde. Ele reprezintă singura cale legală şi raţională de ieşire din impasul actual, pentru că de data aceasta vor fi invitaţi să se exprime toţi catalanii în perfectă cunoştinţă de cauză. Ei ştiu, de exemplu, că demersul de pînă acum al liderilor lor separatişti i-a pus într-o situaţie de totală izolare în Europa şi pe plan internaţional, precum şi în pragul unei catastrofe economice.

Alegerile convocate de Mariano Rajoy le mai oferă naţionaliştilor catalani "perspectiva unui proces legal şi negociat pentru a decide în privinţa viitoarei lor relaţii cu restul Spaniei" mai scrie Le Monde.

Alte şi alte subiecte sunt însă abordate de comentatorii francezi, de exemplu acesta: cum este posibil ca o minoritate de naţionalişti radicali să-şi impună treptat voinţa şi să manipuleze şapte milioane de oameni? Manipularea prin emoţie şi prin recurgerea la coarda sensibilă a identităţii rămîne un alt subiect care va trebui analizat serios de sociologi, psihologi şi filozofi.

In cotidanul Le Figaro, eseista Natacha Polony, specialistă în domeniul educaţiei, vede rădăcinile crizei catalane în egoismul şi individualismul “fără margini” al societăţilor liberale. Modelul nostru de societate împinge de fapt la fragmentare şi distruge “transmisia culturală”, scrie Natacha Polony.

Poate că în toată Europa ar trebui introdus încă din clasele primare un manual legat de construcţia europeană, astfel încît prin educaţie să apară ideea de popor european ca identitate comună.

Bine ar fi în orice caz ca din această criză catalană Europa să iasă mai solidă, deşi prea multe crize în acelaşi timp riscă să fie nefaste.