Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul director al campaniei prezidențiale a lui Donald Trump: Complot împotriva SUA

paul_manafort_-_fostul_director_de_campanie_prezidentiala_a_lui_donald_trump.jpg

Paul Manafort - fost director de campanie prezidentiala a lui Donald Trump
Paul Manafort - fost director de campanie prezidentiala a lui Donald Trump
Sursa imaginii: 
REUTERS/Carlo Allegri

12 capete de acuzare au fost formulate împotriva lui Paul Manafort și a asociatului său Richard Gates. Printre ele: spălare de bani, declarații false dar și nedeclararea unor conturi deținute în străinătate, complot împotriva Statelor Unite. Cei doi s-au predat la biroul FBI din Washington și au pledat nevinovați. În total, 3 persoane din staff-ul lui Donald Trump au fost inculpate în cadrul anchetei privind ingerința rusă în campania prezidențială din 2016.

Actul de inculpare se întinde pe 31 de pagini. Paul Manafort și asociatul său Richard Gates sunt inculpați pentru activități nedeclarate de lobby și consultantă pentru fostul președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici. Peste 75 de milioane de dolari au fost transferate prin intermediul unor conturi offshore ale celor doi. Paul Manafort este acuzat că ar fi « spălat » 18 milioane de dolari.

O amplă anchetă a fost deschisă de procurorul special Robert Mueller și vizează ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din noiembrie 2016. Conform New York Times, numele lui Richard Gates apare pe documentele unor firme cu sediul în Cipru prin intermediul cărora Paul Manafort ar fi primit plăți provenite din Europa de Est.

Un alt membru al echipei de campanie a lui Donald Trump, George Papadopoulos, a fost inculpat și a pledat vinovat pentru că a mințit FBI în cadrul anchetei privind ingerința Rusiei în campania americană. Inițial a mințit FBI iar acum colaborează cu FBI. George Papadopoulos era responsabil cu chestiuni de politică externă în timpul campaniei prezidențiale din 2016. El recunoaște că a pus pe o pistă falsă ancheta FBI, după cum indică un document semnat de procurorul Robert Mueller.

Sunt primele persoane inculpate în cadrul acestei anchete conduse de Robert Mueller, fostul director al FBI numit în luna mai șeful acestei investigații. Ancheta condusă de agențiile de informații americane arătau în luna ianuarie că a existat o ingerință rusă pentru a favoriza alegerea lui Donald Trump la șefia Casei Albe. Președintele american Donald Trump a negat acuzațiile, la fel și Kremlin.

Paul Manafort are 68 de ani și a condus campania lui Donald Trump între martie și august 2016. Iar înainte, a lucrat cu președintele ucrainean Viktor Ianukovici. În iulie 2017, domiciliul său a fost percheziționat de FBI care se interesa de tranzacțiile financiare și imobiliare efectuate precum și de munca sa de consultanță politică desfășurată în Ucraina.

Duminică, președintele Statelor Unite, Donald Trump scria pe Twitter că întreaga chestiune rusă este un instrument pentru a atrage atenția de la viitoarea reformă fiscală, una catalogată « istorică ». Luni, președintele Donald Trump scria pe Twitter că faptele pentru care directorul său de campanie a fost inculpat au fost săvârșite înainte de campania prezidențială din 2016. « Acuzațiile vizează perioada în care Paul Manafort nu făcea parte din echipa mea", a reacționat președintele Donald Trump pe Twitter. Iar într-o nouă postare a precizat că "nu a existat nicio ingerinta”.