Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anturajul lui Donald Trump vizat de o anchetă cu multiple „ramificaţii ruse”

usa-trump-russia_1_0.jpg

Paul Manafort, fost director de campanie al lui Donald Trump: 12 capete de acuzare împotriva sa
Paul Manafort, fost director de campanie al lui Donald Trump: 12 capete de acuzare împotriva sa
Image source: 
Credit foto: rfi.fr

În Statele Unite începe un foileton politico-judiciar plin de suspans, iar umbra Moscovei planează asupra sa în contextul în care trei dintre consilierii liderului de la Casa Albă fac obiectul unor anchete. Donald Trump este în prezent un preşedinte „supravegheat” şi sub presiune, chiar dacă el denunţă cu dezinvoltură o aşa-numită „vînătoare de vrăjitoare”.

Expresia, „vînătoare de vrăjitoare” a intrat în circuitul mediatic internaţional datorită unui mare dramaturg american, Arthur Miller. În anii 50, America, la iniţiativa senatorului Joseph McCarthy, a încercat să elimine influenţa politică sau culturală a tuturor celor bănuiţi de simpatii comuniste. Arthur Miller a comparat această campanie de persecuţii cu un teribil şi delirant episod petrecut în 1692 la Salem şi în alte localităţi din Massachusetts, unde 25 de persoane au fost acuzate de „vrăjitorie” şi condamnate în consecinţă la moarte prin spînzurare.

Donald Trump recurge deci la această expresie pentru a încerca să discrediteze toate bănuielile legate de eventuale contacte sau complicităţi între el şi intermediari ruşi în contextul campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Marea întrebare pe care şi-o pun anchetatorii este dacă Rusia a încercat sau nu să influenţeze alegerea lui Trump în detrimentul lui Hillary Clinton. Iar a doua întrebare care decurge din prima este dacă Donald Trump a ştiut cîte ceva în legătură cu aceste manevre ale ruşilor şi dacă le-a favorizat.

După cum arată cotidianul Le Monde, acest foileton riscă să dureze mult timp, poate pe toată durata mandatului exercitat de Donald Trump. Trei oameni sunt în prezent personajele principale ale acestui „serial” care se scrie sub ochii noştri. Paul Manafort a fost timp de cîteva luni directorul de campanie al lui Donald Trump, Richard Gates unul dintre asociaţii săi, iar George Papadopoulos a îndeplinit, pentru scurt timp, funcţia de consilier pentru afacerile internaţionale ale candidatului Trump.

Ancheta nu se focalizează numai pe relaţiile acestor oameni cu Moscova, ci şi pe acuzaţii de fraude fiscale, de reciclare de bani sau de false declaraţii. In nici un caz Donald Trump nu va ieşi cu faţa curată din acest scandal, şi în cel mai bun caz el va trebui să recunoască faptul că nu şi-a ales bine colaboratorii.

Toată această afacere are multiple ramificaţii, iar mai multe comisii parlamentare îi audiază în prezent pe reprezentanţii marilor societăţi Facebook, Twitter şi Google. După cum arată corespondentul la San Francisco al agenţiei France Presse, anchetatorii americani au motive să creadă că manipularea rusă prin intermediul Internetului a fost mai importantă decît se estimase iniţial. Congresul american vrea să afle dacă Facebook, Twitter şi Google nu au servit ca platforme pentru o anumită propagandă venită din Rusia.

Detaliile sunt oarecum stupefiante. In jur de 500 de conturi Facebook activate din Rusia au transmis mesaje care au ajuns la 129 de milioane de utilizatori americani. Respectivele conţinuturi erau finanţate de o aşa-numită entitate rusă numită „Internet Research Agency”.

Google a identificat pe YouTube în jur de 18 emiţători (suspendaţi între timp) care au publicat 1100 de secvenţe video cu conţinut politic şi care au fost văzute, în perioada alegerilor, de peste 300 000 de persoane. Iar Twitter a identificat peste 36 700 de conturi avînd ramificaţii ruse care au difuzat peste un milion patru sute de mii de mesaje care au provocat 288 de milioane de interacţiuni.

Iată detalii ieşite parcă dintr-un coşmar al globalizării, demne de un film de ficţiune, dar care ne duc la întrebări neliniştitoare: cine manipulează pe cine în această lume, cît de subtil şi pînă la ce nivel, cu ce consecinţe şi în favoarea cui? Răspunsurile... în serialele următoare, care riscă să fie însă numeroase, de ordinul sutelor. Deci, răbdare.