Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tariq Ramadan, celebru şi controversat islamolog, acuzat de viol

s3.reutersmedia.net_.jpg

Tariq Ramadan
Tariq Ramadan
Sursa imaginii: 
credit foto: Reuters/Mike Segar

O figură controversată a islamului, Tariq Ramadan, este anchetată în Franţa în urma unor acuzaţii de viol. În ultimii ani el a devenit o figură extrem de mediatizată, fiind deseori acuzat că face un joc dublu, mai precis că adoptă o atitudine „moderată” pe platourile de televiziune dar că de fapt serveşte interesele islamului politic.

În vîrstă de 55 de ani, avînd cetăţenie elveţiană, Tariq Ramadan are faima unui excelent orator, polemist şi specialist în materie de islam. Toate cărţile sale au provocat numeroase reacţii, cum a fost cazul cu cea intitulată „Musulmanii din Occident şi viitorul islamului”.

Cînd este intervievat de mediile de informare occidentale, el se declară reformist. Cînd sunt însă analizate mai cu atenţie luările sale de poziţie, mai toţi comentatorii descoperă că declaraţiile sale devin contradictorii şi că înclină spre preceptele islamice rigoriste.

L-am ascultat şi eu, personal, pe Tariq Ramadan în cursul unor dezbateri televizate şi mi se pare a fi un redutabil sofist. El este capabil să demonstreze practic orice, de exemplu faptul că voalul islamic purtat de femei ar fi sinonim cu ideea de onoare şi pudoare în cultura musulmană, şi că occidentalii comit o eroare grosolană şi jignitoare cînd nu înţeleg aceste simbolistici profunde.

Extrem de popular în lumea musulmană (blogul său este urmărit de două milioane de persoane), Tariq Ramadan se vede acum acuzat, de două femei, de viol, agresiuni sexuale, violenţe şi ameninţări cu moartea. Una dintre aceste două femei, Henda Ayani, este şi ea celebră pentru că a fost iniţial salafistă, pentru a deveni apoi o feministă activă. Ea a scris de altfel şi o carte în care denunţă transformarea islamului în ideologie, precum şi rigorismul comporamental promovat în lumea musulmană, femeile fiind principalele victime.

„Ori eşti voalată, ori eşti violată”, pretinde Henda Ayani că i-ar fi spus Tariq Ramadan la ora comiterii violului, într-un hotel parizian în 2012. Islamologul elveţian neagă acuzaţiile şi se pretinde victima unei campanii de calomnii. Subiectul face valuri în Franţa unde tot ceea ce ţine de islam devine „sensibil” şi chiar „exploziv”.