Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hamas cedează Autorității Palestiniene controlul punctelor de frontieră din Gaza

reprezentanti_ai_autoritatii_palestiniene_la_rafah_post_frontalier_cu_egipt_in_sudul_fasiei_gaza_1_noiembrie_2017.jpg

Reprezentanti ai Autoritatii Palestiniene la Rafah, post frontalier cu Egipt, în sudul Fâsiei Gaza, 1 noiembrie 2017
Reprezentanti ai Autoritatii Palestiniene la Rafah, post frontalier cu Egipt, în sudul Fâsiei Gaza, 1 noiembrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Mișcarea islamică Hamas, la putere de un deceniu în Fâșia Gaza, cedează de la 1 noiembrie Autorității Palestiniene controlul punctelor de trecere către Egipt și Israel. Este un test major pentru punerea în aplicare a unui acord de reconciliere semnat în octombrie, la Cairo, între reprezentanții Hamas și cei ai Fatah. Controlul total ar trebui să fie cedat până cel târziu pe 1 decembrie. 

Hamas a trecut la predarea controlului dar și la distrugerea infrastructurii punctului de control de la Erez, situat la nord cu Israel.

La punctul de la Rafah, situat în sud, la frontiera cu Egipt, o ceremonie a fost organizată pentru a formaliza acest transfer de putere, relatează France Presse. Un drapel palestinian și unul al Egiptului au fost amplasate la Rafah precum și portretul președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas și cel al omologului egiptean Abdel Fattah al-Sissi.

Hamas a preluat controlul acestor puncte de trecere a frontierei în enclava palestiniană în urmă cu un deceniu, ca urmare a disputei cu Fatah, partidul lui Mahmoud Abbas.

Transferul de putere ar urma să se desfășoare timp de o lună, până pe 1 decembrie și este un test pentru punerea în practică a acestui acord de reconciliere după eșecul altor tentative existente în ultimii zece ani. Acordul intervine într-un moment în care situația umanitară pentru cei 2 milioane de locuitori din Fâșia Gaza s-a înrăutățit: dispun doar de câteva ore de electricitate pe zi și există o penurie de apa potabilă.

Israel impune o blocadă enclavei de un deceniu invocând necesitatea de a controla Hamas, pe care o consideră, la fel ca Uniunea Europeană și Statele Unite, ca o organizație teroristă și cu care se află în conflict din 2008. Din 2013, Egipt și-a închis frontiera acuzând Hamas că susține insurecția jihadistă care însângerează Sinai.    

Într-un comunicat, coordonatorul special al Națiunilor Unite pentru Pace în Orientul Mijlociu, Nickolay Mladenov a salutat transferul și a precizat că un ajutor internațional ar trebui să permită reconstrucția, creșterea și stabilitatea Fâșiei Gaza.

Responsabili israelieni urmează să se întâlnească în următoarele zile cu reprezentanți ai Autorității Palestiniene. Principalele formațiuni palestiene se vor întâlni la Cairo, la finele lunii, pentru a discuta formarea unui guvern de unitate.

Israel a anunțat că nu va accepta un guvern în care se va regăsi Hamas – atât timp cât mișcarea islamică nu va renunța la arsenalul militar și nu va recunoaște Israel.