
Special Paris
Uzbekistan: veritabil centru de iradiere a islamului radical în Asia centrală
2017-11-01t234121z_1216000878_rc124e595c70_rtrmadp_3_new-york-attack.jpg

Uzbekistanul este cea mai mare ţară musulmană din Asia centrală, numărînd 32 de milioane de locuitori. Musulmanii din Uzbekistan sunt suniţi, iar în perioada suvietică au cunoscut o "laicizare" forţată. Cotidianul Le Monde, care publică un dosar legat de Uzbekistan, constată însă că acesta a devenit treptat, după obţinerea independenţei în 1991, un centru de iradiere a islamului radical. Mai ales o regiune din estul ţării, care numără 12 milioane de locuitori, valea Ferghana, a devenit fieful aşa-numitei Mişcări islamice din Uzbekistan. Ea a încercat să introducă legea islamică în localităţie controlate şi a fost acuzată de comiterea unor asasinate.
Incepînd din 1998 preşedintele Islam Karimov, decedat în 2016, a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a dizolva şi reprima acest curent islamist. Unii dintre islamiştii radicali uzbeci au migrat însă spre alte ţări, mai ales spre Afganistan pentru a li se alătura talibanilor.
Actualul preşedinte uzbek, Chavkat Mirzioiev, şi-a asumat două linii politice, una de ruptură şi alta de continuitate. El vrea, înainte de toate, să rupă cu autoritarismul predecesorului său şi să scoată Uzbekistanul din izolare. In materie de combatere a islamului radical şi a vocaţiilor jihadiste însă, noul şef uzbek se înscrie în linia continuităţii.
Serviciile secrete ruse consideră că între 2000 şi 4000 de indivizi originari din Asia centrală s-au dus să lupte de partea jihadiştilor în Siria şi în Irak. Uzbekistanul pare să fi furnizat însă cel mai mare contingent, mai mult decît Kazahstan sau Turkmenistan sau Tadjikistan sau Kîrghistan.
Este greu în prezent de evaluat numărul de terorişti potenţiali originari din Uzbekistan. In jur de cinci milioane de uzbeci şi-au părăsit ţara emigrînd spre Rusia, din cauza şomajului, a corupţiei şi a autoritarismului purtînd marca Islam Karimov.
Anul acesta, arată Agenţia Reuters, mai mulţi uzbeci au fost implicaţi în trei atentate teroriste: la Istanbul, la Sankt Petersburg şi la Stockholm.
Un expert cunoscător al situaţiei din Uzbekistan şi din Asia centrală afirmă pentru Reuters că teroristul de la New York, Sayfullo Saipov, a început să se intereseze de chestiunile religioase abia după ce a ajuns pe teritoriul american. Acest expert mai consideră că individul face parte dintr-o "generaţie uitată". Ea ar fi formată din tineri uzbeci care nu au o educaţie religioasă, care îşi părăsesc ţara dar nu reuşesc să se integreze în străinătate, nu asimilează destul de bine o limbă nouă şi atunci devin uşor de îndoctrinat. Ceea ce s-ar fi întîmplat deci cu Saipov.
Marele paradox în cazul acestor tineri este faptul că radicalizarea lor se produce înafara Uzbekistanului. Ceea ce înseamnă că înfringerea pe teren militar, în Irak şi în Siria, a Organizaţiei statul islamic nu reprezintă o victorie decisivă. Terenul îndoctrinării islamiste este viitorul cîmp de luptă, iar acest teren apare ca fiind extrem de vast, ca să nu mai vorbim că reţelele de socializare sunt intens folosite şi cu mult succes de ideologii nihilismului islamist.