Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


2018 – Referendum pentru suveranitate în Noua Caledonie

premierul_edouard_philippe_alaturi_de_liderii_caledonieni_anunta_un_acord_politic_asupra_organizarii_unui_referendum_pe_tema_autodeterminarii_in_noua_caledonie_3_noiembrie_2017_paris.jpg

Premierul Edouard Philippe, alaturi de liderii caledonieni, anunta un acord politic asupra organizarii unui referendum pe tema autodeterminarii în Noua Caledonie, 3 noiembrie 2017, Paris
Premierul Edouard Philippe, alaturi de liderii caledonieni, anunta un acord politic asupra organizarii unui referendum pe tema autodeterminarii în Noua Caledonie, 3 noiembrie 2017, Paris
Sursa imaginii: 
JACQUES DEMARTHON / AFP

După un maraton de nouă ore de negocieri, premierul Franței, Edouard Philippe anunță un acord politic asupra unui viitor referendum în Noua Caledonie. Acest arhipelag în vestul Oceanului Pacific este o colectivitate de peste mări atașată Franței cu un statut particular. Consultarea ar urma să aibă loc în cursul anului viitor dar nu a fost stabilită o dată exactă.

Relaţiile dintre Franţa şi această fostă colonie sunt complicate. Arhipelagul este situat în Oceanul Pacific, la 20 de mii de kilometri de Paris, nu departe însă de Australia şi de Noua Zeelandă. Colonie franceză din 1853 iar din 1946 teritoriu francez de peste mări. Există însă o importantă mobilizare în acest arhipelag în favoarea independenţei motiv pentru care de ani buni este cerut un referendum pe tema autodeterminării.

Noua Caledonie numără în jur de 250 000 de locuitori, este vorba de autohtoni - sau populaţia kanakă şi cei veniţi din Europa, migrați recent. În 1980 au izbucnit dispute violente, soldate cu morţi, între cei care vor şi cei care nu vor independenţa. O dezbatere ce a rămas de-a lungul anilor deschisă – rămâne de văzut dacă majoritatea populaţiei va opta pentru o independenţă totală sau pentru un statut special care să menţină legături strânse cu Franţa.

În materie de simboluri, Franţa a acceptat cam tot ce se putea, de exemplu oficializarea a două drapele: pe lângă cel francez Noua Caledonie are dreptul să arboreze şi un drapel "kanak".

Vineri dimineață, premierul Edouard Philippe a anunțat că a reușit să ajungă la un acord politic pentru organizarea scrutinului care ar urma să se deruleze anul viitor. Acordul a fost agreat de independiști, curentul de stânga și loialiști, formațiunile de dreapta din Noua Caledonie.

Întelegerea prevede inscrierea pe listele de alegători a 11.000 de persoane suplimentare. Cum vom fi repartizate birourile de vot precum și condițiile în care observatorii vor putea superviza votul au fost de asemenea incluse în acest acord. Vor putea vota aproximativ 160.000 de persoane.

Premierul Edouard Philippe se va deplasa în Noua Caledonie în următoarele săptămâni iar președintele Emmanul Macron va face și el o vizită anul viitor.

Reprezentantul independiștilor – Philippe Gomès de la formațiunea Caledonia împreună declara la finalul negocierilor cu premierul Edouard Philippe că modalitatea prin care acest acord a fost încheiat garantează sinceritatea viitorului scrutin. El speră că vizita pe care premierul o va face în acest arhipeleag din Pacific va putea clarifica și mai mult viitoarea consultare.