Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump: Niciun dictator nu ar trebui să subestimeze SUA

manifestanti_anti-trump_si_anti-razboi_in_japonia_in_apropierea_ambasadei_americane_de_la_tokyo_3_noiembrie_2017.jpg

Manifestanti anti-Trump si anti-razboi în apropierea ambasadei americane de la Tokyo, 3 noiembrie 2017
Manifestanti anti-Trump si anti-razboi în apropierea ambasadei americane de la Tokyo, 3 noiembrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Toru Hanai

Mii de Sud Coreeni au manifestat duminică la Seoul pentru pace și împotriva vizitei președintelui american Donald Trump. Liderul american se află într-un turneu în cinci țări din Asia. Tensiunile au loc pe fondul ambițiilor militare ale Phenianului.  Acest turneu de 12 zile este cel mai lung din ultimii 25 de ani pentru un președinte american și intervine după câteva luni în care Washington și Phenian au schimbat mai multe replici din cauza programului nuclear derulat de Coreea de Nord.  

Președintele american Donald Trump și-a început turneul asiatic amenințând Coreea de Nord. La o bază militară din Yokota, Japonia, în fața a sute de militari Donald Trump a declarat că « dacă va fi cazul, Statele Unite sunt pregătite să se bată și să câștige războaie. Nimeni, niciun dictator, niciun regim, nicio țară nu ar trebui, niciodată, să subestimeze determinarea Statelor Unite. »

Coreea de Nord l-a prevenit pe Donald Trump că ar trebui să se abțină de la orice « remarcă iresponsabilă » în cadrul acestui maraton asiatic.

« Nu vom ceda niciodată, nu vom ezita și nu vom slăbi niciodată în a ne apăra poporul, libertatea și drapelul american »  a subliniat Donald Trump în discursul susținut în fața militarilor americani prezenți la baza din Japonia. Iar la bordul Air Force One, președintele Donald Trump a avut câteva cuvinte amabile pentru poporul nord-coreeean : « sunt muncitori și mult mai primitori decât crede lumea. »   Si a conchis : « sper ca totul să se aranjeze ».

Luni, în Vietnam, Donald Trump se întâlnește cu președintele Rusiei, Vladimir Putin în cadrul Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific. Vor fi prezenți la Forum și liderii din China, Japonia, Coreea de Sud și Australia.

În week-end, Vietnam a fost devastat de un taifun care a făcut 27 de morți și 22 de dispăruți. 40.000 de case au fost afectate. Vantul a bătut cu 130km/h iar suprafețe considerabile au fost inundate. 30.000 de oameni, printre care și turiști au fost evacuați din calea taifunului iar 10 zboruri au fost anulate. Traficul feroriar este întrerupt. Lucrările Forumului se vor desfășura la 500 de km de zona afectată, în nordul țării, la Danang. De la începutul anului, 240 de oameni au murit în puternicele intemperii care au afectat Vietnamul. Potrivit Băncii Mondiale, catastrofele naturale au făcut în Vietnam 13.000 de morți și pagube de peste 6 miliarde de dolari în ultimii 20 de ani.

Între timp, în centrul capitalei Seoul, aproximativ 2.000 de persoane au protestat împotriva unui război, împotriva lui Donald Trump și pentru pace. Unii dintre ei îl acuzau pe Donald Trump că agravează riscul unui conflict la fel de mult precum președintele Kim Jong-Un.

Șeful Casei Albe se va afla marți și miercuri în Coreea de Sud. Îl va întâlni pe președintele Moon Jae-In și se va deplasa și pe o bază militră americană. Coreea de Sud este un aliat cheie al Statelor Unite dar sunt destui opozanți care îl văd capabil pe liderul de la Casa Albă să deschidă războiul.

Iar miercuri, Donald Trump se va întâlni cu președintele Xi Jinping, în China. Donald Trump a dat dovadă de respect pentru omologul său chinez, odată ce și-a înscris numele în statutul Partidului Comunist. Donald Trump l-a telefonat pe Xi Jinping pentru a-l felicita.