Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Arabia Saudită: Omul din spatele arestărilor

in_varsta_de_32_de_ani_mohammed_ben_salman_este_din_iunie_2017_printul_mostenitor_al_arabiei_saudite.jpg

În vârsta de 32 de ani, Mohammed Ben Salman este din iunie 2017 printul mostenitor al Arabiei Saudite
În vârsta de 32 de ani, Mohammed Ben Salman este din iunie 2017 printul mostenitor al Arabiei Saudite
Sursa imaginii: 
FAYEZ NURELDINE / AFP

Arestarea unor înalți responsabili din Arabia Saudită este marca prințului moștenitor, fiul regelui Salman: Mohammed Ben Salman. Publicația Le Figaro îi face portretul acestui miliardar ambițios, un tânăr de doar 32 de ani care a făcut un pariu riscant de a acapara puterea unui regat puțin obișnuit cu schimbările bruște.

11 prinți, patru miniștri în exercițiu și mai bine de 30 foști responsabili au fost arestați în acest week-end. O măsură decisă de un comitet anti-corupție creat în acest sens, cu puțin timp înainte de a se trece la arestări, printr-un decret regal. Comitetul este condus de fiul regelui Salman, prințul Mohammed Ben Salman.

În iunie, acesta era desemnat prinț moștenitor. Îl înlocuia pe vărul său, prințul Mohammed Ben Nayef, ministru de Interne, omul care luptă împotriva Al-Qaida și organizației Stat Islamic.

Ben Salman este ministru al Apărării de la vârsta de 29 de ani, cel mai tânăr ministru din lume la acel moment. Este artizanul intervenției saudite în Yemen. Arabia Saudită a luat în martie 2015 conducerea unei coaliţii arabe pentru combaterea rebelilor şiiţi, acuzaţi de legături cu Iranul. O intervenție criticată de vărul său, Bem Nayef.

Si tot Mohammed Ben Salman este autorul programului botezat « Vision 2030 » prin care vrea să realizeze reforme economice și sociale. Deja, prinţul moştenitor a lansat mai multe reforme — din 2018 femeile vor avea dreptul de a conduce un autoturism și vor putea asista la evenimente sportive pe stadioane.

Mohammed Ben Salman conduce Consiliul pentru Afaceri Economice şi Dezvoltare, format din miniștri. EI monitorizează săptămânal politicile economice şi sociale, precum cele din educaţie, sănătate şi locuinţe.

În cei doi ani de când tatăl său este la putere, Mohammed Ben Salman nu a încetat să își lărgească puterea. Ïn sânul familiei regale dar și în afara ei. Tinând cont de vârsta înaintată a regelui, 81 de ani și de starea precară de sănătate, Arabia Saudită va fi condusă de un tânăr rege. O mini-revoluție are loc în această țară condusă în ultimii 30 de ani de monarhi sexagenari.

Pe drumul către putere, Ben Salman s-a apropiat de Statele Unite. În primăvară, a mers pentru mai multe săptămâni în vizită în Statele Unite pentru a-l întâlni pe Donald Trump.

Unul dintre prinții arestați este Al-Walid Ben Talal care deține mai bine de 200 de hoteluri în lume. În 2013, averesa sa era evaluată de Bloomberg la 26 de miliarde de dolari, al 20-lea în clasamentul averilor. În același an, prințul acuză Forbes că ar fi sbestimat averea sa, la 20 de miliarde de dolari. În 2015, Al-Walid Ben Talal și-a vărsat averea, estimată atunci la 32 de miliade de dolari Fundației filantropice pe care o deține afirmând : «întreaga avere o ofer umanității iar umanitatea nu are nici religie, nici rasă și nici gen. Este un angajament care va ajuta la crearea unor poduri între culturi, dezvoltarea comunităților, promovarea drepturilor femeilor, a tinerilor, crearea unei lumi mai tolerante.”

Un anunț care s-a înscris în campania «Giving Pledge» («promisiunea de a dona»), o operațiune lansată de Bill Gates și Warren Buffet în 2010 prin care miliardarii lumii erau invitați să își doneze 50% din avere în scopuri caritative.