Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“Fetiţa soldat” de Mihaela Michailov: o perlă într-un teatru de buzunar

1305108_la-petite-soldate-8_125238.gif

Image source: 
Credit foto: Théo Théâtre

“Fetiţa soldat”, piesa Mihaelei Michailov, foarte des jucată şi apreciată în România, se află în prezent pe afiş la Paris la “Théo Théâtre”. Se joacă în fiecare sîmbătă cu un titlu puţin schimbat, "La petite soldate", dar şi-a păstrat integral dimensiunea profund umană. Matei Vişniec a văzut spectacolul şi ne împărtăşeşte impresiile în reportajul următor.

O perlă într-un teatru de buzunar, iată ce aş spune, într-o frază, despre acest spectacol bine regizat de Anne Hérold, şi minunat jucat de Marguerite Courcier.

Povestea fetiţei de 8 ani care trăieşte cu o bună bolnavă este plină de tandreţe şi de adevăr, credibilă şi emoţionantă. Regizoarea a avut inspiraţia de a asocia un clarinetist de mare talent, Hugo Proy, în naraţiunea sa teatrală, ceea ce punctează cu şi mai multe "acorduri" sufleteşti povestea micii eroine care doreşte să devină soldat pentru a-şi apăra bunica.

Anne Hérold, regizoarea, mi-a mărturisit că a ales această piesă pentru că ea însăşi, înainte de a găsi textul Mihaelei Michailov, îşi pierduse bunica.

Pentru Anne Hérold spectacolul ei este deci un omagiu adus tuturor bunicelor dar şi copilăriei.

Am stat de vorbă după reprezentaţie şi cu traducătoarea textului, Alexandra Lăzărescu, ea însăşi scriitoare, care a transpus piesa în franceză cu mult har şi cu intuiţii de mare fineţe.

Mihaela Michailov cucereşte cu paşi mici şi siguri un public al ei în Franţa, unde are deja mai multe piese traduse şi jucate, şi unde începe să fie cunoscută prin stilul ei, prin umorul ei şi prin tematica ei socială.

Una dintre piesele Mihaelei Michailov care a avut un impact important pînă acum în Franţa se numeşte “Sales gosses”, (Copii răi) şi a fost jucată într-un centru dramatic naţional, la Nancy.

“Fetiţa soldat” de Mihaela Michailov - Matei Visniec în dialog cu Anne Hérold si cu Alexandra Lazarescu
396