Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“Paradise Papers” – noi revelaţii scandaloase despre paradisurile financiare şi clienţii lor

gettyimages-637971554_0.jpg

Image source: 
Credit foto: rfi.fr

“Paradise Papers” este numele unui noi foileton politico-financiar, un scandal cu rezonanţe mondiale despre care probabil că vom difuza noi ştiri şi revelaţii în săptămînile următoare. Din nou avem de-a face cu milioane de documente care au fost date publicităţii despre cum sunt invetiţi banii unor personalităţi şi persoane importante în paradisurile fiscale. Revelaţiile provin de la Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie, iar documentele sunt “scurgeri” de la un cabinet de avocaţi, Appleby, specializat în investiţii în paradisul fiscal al Insulelor Bermude.

Printre persoanele vizate de aceste informaţii figurează Regina Elisabeta a Angliei, responsabilul american însărcinat cu comerţul Wilbur Ross şi un miliardar canadian care a finanţat campania electorală a primului ministru Justin Trudeau…

De reţinut că informaţiile legate de plasamentele acestor persoane nu înseamnă în mod automat că ele sunt şi ilegale. Si poate că tocmai aici este partea cea mai scandaloasă: investiţiile făcute de oameni foarte bogaţi pot fi în acelaşi timp imorale şi legale, în acelaşi timp ofensatoare pentru bunul simţ şi oficiale, cinice şi ireproşabile la nivel tehnic.

In cazul lui Wilbur Ross, scrie Agenţia France Presse, putem vorbi de investiţii care nu corespund, etic vorbind, cu statutul său. Unele fire duc la nişte oligarhi ruşi şi chiar la unul dintre ginerii lui Putin.

Miliardarul canadian Stephen Bronfman, care şi-a plasat mari sume în Insulele Caiman, îl pune oarecum într-o situaţie discutabilă pe premierul canadian, care şi-a bazat campania pe promisiunea de a reduce inegalităţile şi de a promova "justiţia financiară". Intregul partid liberal canadian probabil că îşi examinează acum conturile pentru a vedea ce sume i-au venit din partea lui Bronfman.

In Marea Britanie regina nu iese nici ea cu o aură inocentă din această afacere, deşi nimeni nu îi va putea reproşa vreo ilegalitate. Si probabil că nici nu a ştiut cum sunt plasaţi banii ei, toate aceste operaţiuni trec prin agenţii şi agenţi specializaţi, consilieri şi cabinete discrete, montaje financiare şi combinaţii sofisticate.

France Presse ne informează că 13 500 000 de documente financiare sunt în prezent disponibile şi vor fi cercetate cu lupa. Abia s-au stins ecourile afacerii "Panama papers" de anul trecut şi iată-ne acum în plină nouă furtună ci "Paradise papers". Toate aceste scandaluri au meritul de a atrage atenţia opiniei publice asupra unor anomalii care devin insuportabile, deşi legal vorbind nu pot fi întotdeauna contestate.

Există un model financiar care ar trebui modificat în profunzime, cu o infuzie de transparenţă legală, şi nu "ameliorat" periodic. Este revoltător să vezi cum miliardarii şi marile grupuri multinaţionale găsesc mereu soluţii şi circuite pentru a scăpa de impozite sau pentru a plăti cît mai puţine taxe.

Merită salutat însă efortul Consorţiului internaţional de jurnalişti care regrupează 96 de medii de informare din 67 de ţări. Cabinetele de avocaţi şi specialişti care lucrează la "rentabilizarea" financiară a imenselor sume care le sunt încredinţate au însă întotdeauna un fel de "avans" faţă de investigatori. In chiar momentul cînd paradisurile fiscale şi armatele de avocaţi care le protejează sunt denunţate, probabil că acestea pregătesc noi strategii şi proceduri sofisticate "legale" pentru a rentabiliza banii celor mai bogaţi oameni de pe planetă.