Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump şi Abe (aproape) pe aceeaşi lungime de undă în dosarul nord-coreean

trump_abe.jpg

Presedintele american Donald Trump si premierul japonez Shinzo Abe la conferinta de presà comunà, luni 6 noiembrie 2017, la Tokio
Presedintele american Donald Trump si premierul japonez Shinzo Abe la conferinta de presà comunà, luni 6 noiembrie 2017, la Tokio
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kiyoshi Ota/Pool

In faţa ameninţării nucleare nord-coreene, Japonia a decis să aducă un sprijin total americanilor. Aflat în vizită la Tokio, prima etapă a unui lung turneu asiatic – 12 zile - preşedintele SUA Donald Trump a estimat că timpul « răbdării strategice » cu Coreea de nord a trecut. Premierul nipon Shinzo Abe a declarat de partea sa că « toate opţiunile sunt pe masă pentru a face faţă provocărilor regimului de la Phenian. Comentatorii notează chiar că liderul japonez a fost şi mai dur decât americanul în dosarul nord-corean. Cum se explică acest lucru?

Tonul mai agresiv folosit de Shinzo Abe se poate explica prin faptul că Donald Trump efectuează marţi o vizită la Seul. Cu alte cuvinte, preşedintele american îşi mai păstrează o marjă de manevră în perspectiva vizitei în sudul peninsulei coreene. Mai puţin agresiv decât gazda sa, Trump a declarat la Tokio că este mai departe dispus să se întâlnească, la momentul potrivit, cu liderul nord-corean Kim Jong-un. Trump a repetat doar că « strategia răbdării » cu Nordul, adoptată de predecesorul său Barack Obama, « a trecut ».

Pe un ton net mai dur – poate « ca să-şi impresioneze aliatul şi protectorul american » scrie corespondentul RFI în Japonia – Abe preconizează sancţiuni economice şi mai dure contra Coreei de Nord. Sancţiuni menite să stopeze dezvoltarea bombelor atomice şi a rachetelor balistice. În acest sens, liderul de la Tokio a promis că va îngheţa bunurile a 35 de organizaţii şi personalităţi nord-coreene. În fine, tot pe un ton ameninţător, şeful guvernului nipon a spus că nu va ezita să distrugă de acum încolo rachetele nord-coreene care vor survola teritoriul naţional.

Reamintim că regimul nord-corean a efectuat în luna septembrie un al şaselea test nuclear – cel mai puternic de până acum – şi că a testat mai multe rachete balistice, susceptibile să atingă teritoriul american şi deci, cu atât mai uşor pe cel japonez.

Dosarul nord-coreean, dezbătut de Trump şi la Seul

Donald Trump a profitat de vizita sa la Tokio, mai exact de o întâlnire cu oamenii de afaceri niponi şi americani, pentru a critica din nou excedentul comercial al Japoniei, o ţară care, în opinia liderului de la Washington, « de decenii la rând a tot câştigat. Schimburile comerciale americano-japoneze nu sunt echitabile şi deci e nevoie să negociem de o manieră mai amicală » a mai spus Trump la Tokio. Cerând o relaţie « liberă, echilibrată şi amicală » cu Japonia, « Donald Trump a aţâţat îngrijorările oamenilor de afaceri dar şi politici niponi » scrie corespondentul Le Monde în Japonia. Ziar care reaminteşte dependenţa economică dar şi de apărare a japonezilor de americani.

Dosarul nord-corean îl va urmări pe Donald Trump şi în Coreea de Sud. După Japonia, şeful Casei albe efectuează marţi o vizită la Seul. O vizită la o bază militară americană, summit-ul cu preşedintele Moon Jae-in şi discursul în faţa parlamentului sud-corean figurează pe agenda oaspetului american. Un oaspete a cărui vizită ar putea fi perturbată de manifestaţiile pro şi anti-Trump din jurul palatului prezidenţial de la Seul.

După etapa sud-coreană, Trump decolează miercuri spre Beijing, în China. Turneul asiatic al preşedintelui american se va încheia apoi cu etape în Vietnam şi la Manila, în Filipine, unde au loc două summituri regionale. Ocazie cu care Donald Trump va evoca cu omologul său rus Vladimir Putin din nou dosarul nord-corean.

 
Trump şi Abe (aproape) pe aceeaşi lungime de undă în dosarul nord-coreean