Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un secol de la revoluţia bolşevică: mai mult comemorare a unei tragedii decît omagiere a unui mare “salt înainte”

manifestation-moscou-parti-communiste-russe-23022017-ok_0.jpg

Nostalgici ai Revoluţiei din octombrie în Rusia...
Nostalgici ai Revoluţiei din octombrie în Rusia...
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Rusia a comemorat într-un mod discret şi prudent centenarul Revoluţiei din Octombrie, care a avut loc de fapt pe 7 noiembrie după calendarul gregorian. Întregul edificiu mitologic creat de fosta Uniune Sovietică în jurul acestui eveniment s-a prăbuşit în ultimele două decenii. Iar preşedintele Vladimir Putin are şi el interesul ca revoluţia bolşevică să nu fie celebrată ca un mare eveniment progresist ci mai curînd ca o dramă complexă în istoria Rusiei.

S-a terminat, într-adevăr, cu marile manifestaţii şi defilări în Piaţa Roşie, cu celebrările muzicale şi poetice, cu exaltarea Revoluţiei din Octombrie ca un salt gigantic în istoria umanităţii. Purtătorul de cuvînt al Kremlinului a declarat că Vladimir Putin a “tratat” această zi ca pe una obişnuită.

Totuşi, iar acest lucru are semnificaţia sa, liderul de la Kremlin a participat la inaugurarea unei noi biserici la Moscova. Să fi vrut el să le reamintească ruşilor că venirea bolşevicilor la putere a însemnat o prigoană fără precedent în istoria Rusiei faţă de credincioşi şi faţă de preoţii ortodocşi? Putem în orice caz deduce acest lucru. La sfîrşitul lunii octombrie, informează Agenţia France Presse, Vladimir Putin a inaugurat un memorial destinat să omagieze victimele represiunilor politice. Cu această ocazie el a declarat că “Revoluţia face parte integrantă şi complexă din istoria” Federaţiei ruse, şi în consecinţă trebuie “tratată cu obiectivitate şi cu respect”.

Există cîteva contradicţii, interesante de altfel, în atitudinea lui Putin. El, format în epoca sovietică, s-a dovedit treptat a fi un nostalgic al epocii ţariste. In acelaşi timp nu s-a grăbit să debaraseze ţara de memoria lui Stalin, tolerînd un fel de perpetuare a cultului pentru “liderii puternici”. Vladimir Putin mai are însă o angoasă: ca nu cumva celebrarea revoluţiei bolşevice să-i inspire astăzi pe opozanţii săi… Anul viitor vor avea loc din nou alegeri prezidenţiale în Rusia, care bineînţeles că nu pun în primejdie realegerea sa, dar liderul de la Kremlin nu doreşte în orice caz să favorizeze exaltarea spiritului de contestaţie şi de revoltă…

Ce se întîmplă însă cu opinia publică rusă în contextul acestei aniversări? "Mare celebrare sau mare tragedie?", iată un titlu apărut în Komsomolskaia Pravda, care spune multe despre starea de spirit a populaţiei. De fapt, istoricii şi specialiştii în descifrarea respectivei perioade au ajuns la concluzii noi… Si anume că ruşii au avut enorm de pierdut după acea Revoluţie bolşevică. Au pierdut timp istoric întrucît transformarea radicală generală a societăţii i-a rupt de fapt de restul lumii, chiar dacă Uniunea Sovietică a fost cea mai mare ţară din lume. Rusia a mai pierdut un mare număr de vieţi omeneşti din cauza războiului civil, mult mai multe decît pierduse după intrarea în primul război mondial. Si în al treilea rînd, utopia comunistă s-a transformat într-o dictatură feroce, care a ruinat pînă la urmă întreaga credibilitate a doctrinei comuniste.

Sigur, există nostalgici ai erei sovietice care spun că Revoluţia din Octombrie i-a ajutat pe mulţi foşti năpăstuiţi ei epocii ţariste să aibe acces la educaţie şi la o viaţă mai bună. Partidul comunist din Rusia, care rămîne primul partid de opoziţie, continuă să menţină această interpretare, incontestabilă de altfel în unele privinţe.

Agenţia France Presse publică rezultate unui sondaj comandat chiar de Partidul comunist rus din care rezultă că în proporţie de 58 la sută populaţia nu a fost la curent în privinţa comemorării centenarului revoluţiei ruse. Ceea ce este semnificativ pentru schimbarea de optică legată de respectivul eveniment.  

 

362