Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inaugurarea Muzeului Luvru de la Abu Dhabi: primul muzeu universalist din lumea arabă

a-exterieur_dscf9559_62m_xl_0.jpg

Noul Muzeu Luvru de la Abu Dhabi.
Noul Muzeu Luvru de la Abu Dhabi.
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr / Mohamed Somji

Preşedintele francez Emmanuel Macron efectuează, miercuri 8 şi joi 9 noiembrie, o vizită în Emiratele arabe unite, principalul moment pe agenda deplasării fiind inaugurarea noului Muzeul Luvru de la Abu Dhabi. Vizita sa are loc într-un context regional tensionat din mai multe motive.

Construit de celebrul arhitect francez Jean Nouvel, noul muzeu de la Abu Dhabi se doreşte a fi primul muzeu universalist din lumea arabă şi un simbol al deschiderii şi al toleranţei pentru Emiratele arabe unite. Proiectul s-a născut în 2007 cînd Franţa a promis că timp de zece ani va împrumuta sute de exponate din muzeele sale pentru a putea fi văzute la Abu Dhabi. Emiratele arabe unite, unde trăiesc 30 000 de francezi, sunt al doilea partener comercial al Franţei în zona Golfului Persic. O bază militară franceză permanentă a fost implantată în capitala Emiratelor arabe unite, iar Franţa înţelege, prin parteneriatul privilegiat întreţinut cu Abu Dhabi, să-şi întărească rolul politic, economic şi cultural în regiune. 

Ceea ce nu este simplu, date fiind numeroasele tensiuni, în primul rînd între cei doi mari rivali regionali, Iranul şi Arabia saudită. Alte tensiuni există între Quatar şi celelalte ţări arabe sunite din regiune, Arabia saudită, Egipt, Emiratele arabe unite şi Bahrein. Mai nou, Arabia saudită pretinde că Libanul i-ar fi declarat război, dat fiind că Heţbolahii libanezi, sprijiniţi de iranieni, exercită un control tot mai puternic asupra teritoriului libanez şi asupra jocului politic din această ţară. 

Regiunea mai este marcată de un început de "revoluţie" de sus în jos în Arabia saudită, unde prinţul moştenitor a ordonat zeci de arestări în lumea oamenilor de afaceri şi chiar în cercurile familiei regale. Emmanuel Macron se deplasează în regiune însoţit de ministrul său de externe, Jean-Yves le Drian şi de ministra culturii, Françoise Nyssen. Fără îndoială, diplomaţia şi cultura îşi dau mîna în tentativa Franţei de a propune soluţii la numeroasele tensiuni din regiune, sau măcar de a calma atmosfera.