Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: "Donald Trump sau diplomaţia haosului"

2017-11-07t064727z_1951698220_rc1506203cc0_rtrmadp_3_trump-asia-southkorea_0_0.jpg

Seul, Coreea de sud: Donald Trump si Moon Jae-in
Seul, Coreea de sud: Donald Trump si Moon Jae-in
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr / REUTERS/Jonathan Ernst

"Este logic ca într-o bună zi Coreea de nord să vină la masa negocierilor astfel încît să putem ajunge la o înţelegere". Sunt cuvinte pronunţate de preşedintele american Donald Trump în Coreea de sud, etapă foarte importantă dar "sensibilă" în contextul turneului său asiatic. Unul din scopurile acestui turneu este de a accentua presiunile internaţionale asupra regimului de la Fenian în speranţa că acesta va renunţa la arma nucleară.

Nu ştiu de ce dar am impresia că nu a fost total întîmplătoare prezenţa lui Donald Trump la Seul exact pe data de 7 noiembrie, cînd s-au împlinit o sută de ani de la izbucnirea revoluţiei bolşevice. Poate că alegerea acestei date are o semnificaţie, un fel de mesaj adresat regimului de la Fenian, ultima relicvă a unei utopii întunecate, comunismul de stat. O utopie care a îndoliat întregul secol al XX-lea şi care, iată, mai "mişcă" încă în cîteva puncte de pe glob, în special în Coreea de nord.

Donald Trump s-a arătat deci optimist la Seul, unde a discutat cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in, în privinţa găsirii unei soluţii la ceea ce putem numi criza, sau mai degrabă şantajul nuclear nord-coreean. "Am înregistrat progrese", "lucrurile au început să se mişte". Iată alte fraze eliptice pronunţate de liderul de la Casa Albă, fără alte detalii legate de modul în care s-ar putea ajunge la un acord cu Kim Jong-un, tînărul lider suprem de la Fenian. 

Stilul lui Donald Trump, în materie de declaraţii legate de ameninţarea nucleară a Coreii de nord, ar putea fi caracterizat prin expresia "una caldă, una rece". Seful statului american ba ameninţă cu recurgerea la forţă şi îl insultă pe Kim Jong-un, ba îşi modifică tonul pentru a sugera  că Washington-ul poate întinde o mînă regimului de la Fenian, eventual în coordonare cu China.

Cotidianul Le Monde consideră că Donald Trump şi-a schimbat tonul întrucît a început să ţină mai mult cont de poziţia preşedintelui sud-coreean, care pune accentul pe găsirea unei soluţii diplomatice la actualele tensiuni. De fapt, Donald Trump şi Moon Jae-in s-au influenţat reciproc. Preşedintele sud coreean l-a convins probabil pe omologul său american să fie mai diplomat şi să-şi aleagă cu mai multă grijă cuvintele. Iar Donald Trump l-a convins pe omologul său sud-coreean să nu fie total naiv, să adopte o atitudine mai fermă şi chiar să agite arma sancţiunilor.

Oricum, prin acest turneu Donald Trump mai transmite un mesaj întregii lumi, şi anume că America nu-şi va abandona aliaţii din Asia de sud-est. Vom vedea la sfîrşitul acestei săptămîni dacă reconvertirea în rol de mare diplomat a lui Donald Trump va merge atît de departe încît să aibă o discuţie “pozitivă” şi cu preşedintele rus Vladimir Putin cu ocazia unui summit regional în Vietnam.

Donald Trump este un om atît de imprevizibil încît nu este exclus ca el să se schimbe sub ochii noştri, şi chiar în bine. In Franţa însă numeroşi comentatori rămîn sceptici în privinţa calităţilor sale de diplomat. Este cazul cu cotidianul Le Monde care publică un dosar cu următorul titlu: "Donald Trump sau diplomaţia haosului". Citez din analiza, deloc tandră, semnată de doi corespondenţi ai ziarului la Washington: "Izolaţionist, naţionalist, realist în pofida voinţei sale şi impulsiv, Donald Trump, de la alegerea sa în urmă cu un an, tulbură ordinea mondială. In timp ce echipa sa este subminată de disensiuni şi de incoerenţe, mesajele intempestive trimise de Trump pe Twitter accentuează efectul de imprevizibilitate".

Dar lista de reproşuri aduse lui Trump de cotidianul Le Monde este mult mai lungă. El mai este acuzat de "narcisism" şi de "infantilism", precum şi de faptul că are un pronunţat apetit pentru provocări.

 Poate că toate aceste defecte au funcţionat ca nişte calităţi în America, mai ales în timpul campaniei electorale, cînd Trump a vrut să întreţină un spectacol mediatic continuu. In spaţiul diplomaţiei mondiale însă, ele pun în primejdie întreaga lume şi mai ales lumea democraţiei care se vede ameninţată în prezent de numeroase crize şi din multiple direcţii, inclusiv de numeroase vocaţii dictatoriale.