Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nike, Apple şi Bono puşi în cauză de «Paradise Papers»

nike.jpg

Firma Nike, una din tintele anchetei "Paradise Papers"
Firma Nike, una din tintele anchetei "Paradise Papers"
Sursa imaginii: 
Johannes EISELE / AFP

Dezvăluirile din « Paradise Papers » continuă. Celebrităţi precum cântăreţul Bono din grupul U2, firmele Apple şi Nike sunt astăzi arătate cu degetul pentru practicile de optimizare fiscală de care au profitat. In aşteptarea altor revelaţii – promise de-a lungul întregii săptămâni – o serie de oameni politici încearcă să promită măsuri adecvate.

Potrivit dezvăluirilor făcute de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ), cântăreţul Bono – aprig combatant al sărăciei în lume - este acţionarul unei firme malteze care ar fi investit într-un centru comercial lituanian, totul via unui holding lituanian ce ar fi recurs la tehnici de optimizare fiscală ilegale. « Sunt complet scârbit că numele a putut fi asociat cu ceva oricât de puţin ilegal » a declarat liderul grupului U2 după aceste dezvăluiri.

Firma Apple a folosit de partea ei paradisul fiscal britanic Jersey pentru a continua să scape de impozite, aşa cum o făcuse în trecut când era domiciliată în Irlanda. Potrivit ziarului New York Times, « Apple a acumulat peste 128 de miliarde de dolari de profituri offshore care nu sunt impozitate în SUA şi foarte puţin în alte ţări ». Societatea californiană s-a apărat afirmând că montajele fiscale pe care l-a folosit erau destinate s-o facă să plătească impozitele în Stalele unite...

O altă celebritate, de această dată din lumea sportului mecanic, pilotul britanic de formula 1 Lewis Hamilton a utilizat o firmă-ecran din insulele Man pentru a economisi TVA-ul plătit când şi-a cumpărat un nou avion privat de peste 18 milioane de euro. « Economia netă pentru pilot a fost de 4 milioane de euro » scrie The Guardian.

In fine, fabricantul de articole de sport Nike a creat societăţi offshore în insulele Bermude, lucru care i-a permis să-şi diminueze substanţial impozitele. Alte firme precum Uber sau fabricantul de Botox au recurs şi ele la complexe montaje fiscale. Toate însă, ca şi persoanele fizice arătate cu degetul precum secretarul american la Comerţ Wilbur Ross, regina Angliei, Elisabeta a II-a sau miliardarul canadian Stephen Bronfman, un apropiat al premierului Justin Trudeau, au minimalizat aceste scurgeri de informaţii din « Paradise Papers » şi le-au descris drept practici legale.

In Franţa, grupul aeronautic Dassault şi-ar fi ajutat clienţii să scape de plata TVA când cumpărau avioane Falcon – precum cel al pilotului britanic Lewis Hamilton.

Uniunea europeană a estimat că aceste revelaţii făcute de Consorţiul internaţional sunt « şocante » şi a promis « sancţiuni disuasive ». Comisarul european însărcinat cu fiscalitatea, francezul Pierre Moscovici, a cerut Uniunii europene să publice încă de anul acesta o listă neagră a paradisurilor fiscale « consistentă şi la înălţime ». « Trebuie să facem în aşa fel încât cei care încurajează astfel de practici să se simtă responsabili » a spus de partea ei Margrethe Vestager, comisarul european la Concurenţă. Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a propus partenerilor săi europeni măsuri contra evaziunii fiscale. El a insistat în particular pe acea listă neagră evocată şi de Moscovici. Tot la Paris, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Christophe Castaner, a promis că orice infracţiune fiscală dezvăluită de « Paradise Papers » va fi dată în urmărire. Jean-Luc Mélenchon, liderul stângist al Franţei nesupuse, i-a cerut preşedintelui Emmanuel Macron să treacă deîndată « la acţiune ».

 
Nike, Apple şi Bono puşi în cauză de « Paradise Papers »