Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premiul literar Femina decernat la Paris unor scriitori “justiţiari”

index.jpg

Image source: 
credit foto: Ediitons Juillard

In Franţa continuă decernarea marilor premii literare ale toamnei. Un juriu exclusiv feminin i-a atribuit Premiul Femina scriitorului Philippe Jaenada pentru un roman intitulat "Secera". Matei Vişniec ne dă amănunte. Apărut la editura Juillard, romanul "Secera" (La Serpe, în franceză) este un fel de anchetă personală realizată de Philippe Jaenada pe marginea unei triple crime comisă într-un castel din regiunea Dordogne în 1941.

De altfel autorul şi-a făcut o reputaţie de scriitor-detectiv şi de justiţiar capabil să reabiliteze persoane acuzate pe nedrept. Romanul său precedent, “La petite femelle” este o reabilitare a unui persoane reale, o anume Pauline Dubuisson, condamnată în 1953 pentru asasinarea amantului ei. “La Serpe” (Secera) este un roman de 650 de pagini în care ancheta şi descoperirea unor documente de arhivă se împletesc cu digresiuni savuroase, scrie comentatorul literar al Agenţiei France Presse.

Juriul Premiului Femina recompensează în fiecare an şi un roman străin. Anul acesta laureatul este romancierul american John Edgar Wideman iar cartea recompensată se intitulează "A scrie pentru a salva o viaţă, dosarul Louis Till” (roman apărut în franceză la Editura Gallimard). Scriitorul american, azi în vîrstă de 74 de ani, efectuează şi el o anchetă şi analizează în cartea sa cazul unui adolescent de culoare care a fost asasinat pentru că ar fi fluierat în urma unei femei de rasă albă.

Ceea ce constat pînă acum, după decernarea premiilor Goncourt, Renaudot şi Femina, este că anul acesta romanele angajate au atras atenţia juriilor. Mesajul care ni se transmite astfel este că literatura are un rol important în lumea complicată în care trăim, şi că ne poate ajuta să descifrăm mai bine dilemele prezentului şi erorile trecutului.

Coincidenţa face că în timp ce la Paris sunt decernate premii literare, mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului anunţă moartea scriitorului dizident chinez Yang Tongyan. El a fost închis timp de aproape 12 ani sub acuzaţia de "subversiune", dar recent autorităţile chineze l-au pus în libertate pe motive medicale, întrucît avea o tumoare cerebrală. "Organizaţiile neguvernamentale denunţă maniera în care regimul comunist lasă ca sănătatea dizidenţilor să se deterioreze în închisori, şi îi eliberează doar cînd le se apropie moartea" scrie Agenţia France Presse.