Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bernard Arnault, cel mai bogat francez, ţinta lui «Paradise Papers»

arnault.jpg

Potrivit revelatiilor "Paradise Papers", Bernard Arnault si-ar fi plasat averea în paradisuri fiscale gen Insulele Caïman, Jersey, Malta si Luxembourg
Potrivit revelatiilor "Paradise Papers", Bernard Arnault si-ar fi plasat averea în paradisuri fiscale gen Insulele Caïman, Jersey, Malta si Luxembourg
Image source: 
GUILLAUME SOUVANT / AFP

Continuă dezvăluirile «Paradise Papers». Noile revelaţii ale Consorţiului internaţional al jurnaliştilor de investigaţii (ICIJ) îl privesc pe Bernard Arnault, cel mai bogat francez. Patronul primului grup mondial de articole de lux, LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), este acuzat că şi-a plasat averea în 6 paradisuri fiscale diferite.

Le Monde, ziarul francez care dezvăluie în această săptămână documentele botezate « Paradise Papers » alături de alte 96 de medii partenere reunite în Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţii, îşi începe articolul zilei prin descrierea unui adevărat palat.

« Construcţia este sublimă. 4.300 de m2 de lux şi confort pe un teren de 129 de hectare la 30 de km nord de Londra într-o oază de verdeaţă. Nyn Park – numele proprietăţii –dispune de teren de tenis şi piscină, sală de sport şi dependinţe separate pentru invitaţi. Terenul a fost cumpărat în 2000 iar construcţia s-a încheiat în 2011. Nimeni nu ştia însă până azi numele proprietarului » notează Le Monde.

Graţie scurgerii de informaţii de la cabinetul offshore Appleby obţinute de confraţii din Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţii, azi ştim că această casă luxuoasă îi aparţine lui Bernard Arnault, patronul grupului de francez LVMH şi cel mai bogat om din Franţa.

Niciunul din cabinetele care se ocupă cu gestionarea proprietăţii nu a dorit să răspundă întrebărilor puse de Le Monde. Doar valoarea terenului ar fi, însă, de circa 15 milioane de euro. Cât despre construcţie, arhitectul ei, britanicul Julian Bicknell, spune că ea a costat « mult peste trei milioane şi jumătate de euro ».

De ce Bernard Arnault, cu uriaşa lui avere, nu a cumpărat această casă pe numele lui sau prin intermediul unei societăţi clasice britanice ? De ce a trebuit să se foloseaască de o societate offshore, bazată în paradisul fiscal britanic Jersey ? se întreabă ziarul francez care face devăluirile.

Le Monde notează mai departe : « Jersey nu a fost singura jurisdicţie offshore de care a profitat miliardarul francez. Luxosul yacht de 101 metri al lui Arnault este deţinut de o firmă malteză şi arborează pavilionul insulelor Caïman. Ambarcaţiunea dispune printre altele de heliport şi piscină de şase metri lungime."

În fine, un alt paradis fiscal în care Bernard Arnault şi-a plasat banii este Luxembourg. « În total, patronul LVMH a făcut apel la cel puţin 8 cabinete de consultanţă ca să-şi localizeze activele în 6 paradisuri fiscale diferite pentru a plăti mai puţine impozite » conchide Le Monde pe baza revelaţiilor din « Paradise Papers ».

Într-un declaraţie transmisă agenţiei France Presse, miliardarul francez spune că « activele citate de Le Monde au fost constituite de o manieră legală ». In opinia lui Bernard Arnault, revelaţiile acestea nu sunt decât « o operaţiune jurnalistică menită să creeze senzaţie ». In treacă, bogătaşul francez aminteşte că plăteşte anual impozite de « peste un miliard de euros ».

Bernard Arnault, cel mai bogat francez, ţinta lui «Paradise Papers»
406