Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Florilegiu de premii literare în Republica literelor franceze

yannick-haenel-000_u471v_0.jpg

Premiul Médicis 2017 - Yannick Haenel
Premiul Médicis 2017 - Yannick Haenel
Image source: 
credit foto: rfi.fr / ACQUES DEMARTHON / AFP

Săptămîna aceasta este una dintre cele mai febrile din punct de vedere literar în Franţa, pentru că în fiecare zi practic este anunţat cîte un important premiu literar. După Goncourt, Renaudot şi Femina, joi 9 noiembrie a venit rîndul decernării premiului Médicis, care revine unui roman greu de plasat într-o categorie, scris de Yannick Haenel.

Yannik Haenel a figurat şi pe lista autorilor propuşi pentru Goncourt, şi pe lista celor care au rîvnit la Marele premiul pentru roman al Academiei franceze. N-a fost să fie însă, alţii i-au luat-o înainte la aceste premii, dar acum se consolează cu premiul Médicis atribuit unui roman intitulat “Tiens ferme ta couronne” (Tine-ţi ferm coroana), publicat la Editura Gallimard.

In vîrstă de 50 de ani, Yannik Haenel este un pasionat de literatură dar şi de cinema. Iar în acest roman, după cum arată criticii, el a reuşit să le reunească pe amîndouă, pentru că eroul său este de fapt un scenarist iar în carte apar şi “personaje reale” cum ar fi regizorul Michael Cimino.

Premiul Médicis a fost creat în 1958 şi recompensează în fiecare an un roman, o povestire sau un volum de nuvele aparţinînd fie unui debutant fie unui autor care nu a cucerit încă notorietatea pe care o merită datorită talentului său.

Există şi un premiul Médicis pentru litératură străină, care a fost atribuit anul acesta romancierului italian Paolo Cognetti pentru un roman intitulat “Cei opt munţi”, publicat la Editura Stock.

Franţa este o Republică a literelor care a creat cel mai mare număr de premii literare. In jur de 20 sunt efectiv foarte importante, iar pe această listă mai figurează, de exemplu, Premiul “Decembrie” (Décembre), Flore şi Interallié.

Premiul "Décembre" a recompensat, marţi 7 noiembrie, un roman de 900 de pagini scris de Grégoire Bouiller, roman care se etalează şi pe un site internet. O poveste de dragoste tragică, s-ar părea, şi oricum neterminată pentru că autorul a mai promis 900 de pagini pentru luna ianuarie anul viitor.

Premiul cafenelei Flore, creat în 1994, a recompensat miercuri 8 noiembrie nu unul ci doi autori. Pur şi simplu juriul, prezidat de celebrul scriitor Frédéric Beigbeder, nu a reuşit să aleagă între doi scriitori, Pierre Ducrozet, 35 de ani, şi Johann Zarca, 33 de ani, primul autorul unui roman intitulat "Invenţia corpului", iar al doilea autorul unei cărţi intitulată "Paname Underground".   

Sute şi sute de alte premii naţionale sau regionale sau locale sau oferite de diverse instituţii şi asociaţii ritmează însă viaţa literară franceză.

Joi 16 noiembrie va fi decernat, de exemplu, premiul literar al Societăţii Centrale Canine. Din 2006 încoace acest premiul recompensează cel mai bun roman sau cea mai bună nuvelă care au ca subiect relaţia dintre om şi cîine. Premiul va fi decernat de altfel pe un hipodrom de lîngă Paris cu ocazia unui salon şi expoziţii canine.

In 2001 a fost creat Premiul literar al Societăţii Naţionale de Căi ferate franceze, decernat prin vot de către cititori, plus trei comitete de experţi. Premiul recompensează în fiecare an deci noi talente în materie de roman poliţist, de bezni desenate şi de film de scurt metraj. Anul acesta acest premiu pentru roman poliţist i-a revenit scriitorului Franck Bouysse şi au participat la vot 35 000 de cititori.

 

 

350