Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jihadismul aproape lichidat din punct vedere militar în Siria

2017-08-28t093633z_1341018107_rc13bdeffef0_rtrmadp_3_mideast-crisis-lebanon-syria_0.jpg

Trupe siriene în regiunea Deir Error
Trupe siriene în regiunea Deir Error
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Jihadiştii Organizaţiei stat islamic au pierdut, joi 9 noiembrie, ultimul oraş pe care îl mai controlau în Siria. Califatul pe care l-au declarat în 2014 s-a redus în prezent la cîteva fîşii frontaliere unde islamiştii ultra-radicali sunt în continuare sub presiunea coaliţiei internaţionale anti-jihadiste.

Bukamal, este numele acestui ultim oraş de unde au fost alungaţi jihadiştii, situat în provincia Deir Ezzor, în estul Siriei. Armata siriană a anunţat cu mare solemnitate această victorie, obţinută bineînţeles cu ajutorul aviaţiei ruse, a Iranului şi a Heţbolahilor libanezi. In provincia Deir Ezzor jihadiştii mai controlează 30 la sută din teritoriu, aproximativ 20 de sate şi cîteva zone de deşert, iar alungarea lor totală din regiune s-ar putea să fie o chestiune de zile.

O declaraţie a fost făcută şi la Moscova în privinţa ofensivei reuşite de la Bukamal, etapă militară marcînd "lichidarea terorismului internaţional pe teritoriul sirian", se precizează în comunicat. Autorităţile ruse avertizează însă că nivelul ameninţării teroriste rămîne încă ridicat, şi anunţă eforturi în vederea organizării unui Congres al dialogului naţional sirian. Moscova are deci intenţia de a se implica diplomatic pentru "reconcilierea” sirienilor, în coordonare cu Iranul.

Problema Siriei post-jihadiste este examinată cu atenţie atît la Moscova cît şi în cadrul Alianţei Atlantice şi al alianţei internaţionale anti-jihadiste. Joi 9 noiembrie la Bruxelles a avut loc o reuniune la care au participat în jur de 30 de minişti reprezentînd ţările care luptă împotriva Organizaţiei stat islamic pentru examinarea viitoarei etape.

Occidentalii sprijină negocierile organizate sub egida ONU la Geneva în vederea opririi războiului din Siria, în timp ce Rusia şi Iranul continuă să pareneze negocierile de la Astana, capitala Kazahstanului.

Secretarul general al Alianţei Atlantice, Jens Stoltenberg, a constat şi el, la Bruxelles, că majoritatea teritoriilor controlate de Organizaţia stat islamic au fost eliberate. El a adăugat însă următoarele: “Suntem conştienţi că lupta împotriva jihadismului nu s-a terminat, el reprezintă o ameninţare globală, există riscul să-i vedem pe jihadişti pe străzile propriilor noastre oraşe unde aceştia organizează şi inspiră atacuri”.

351