Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Yves Pascouau: «Schengen e în pericol şi viitorul acordului se decide pe 11 noiembrie»

schengen.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Wolfgang Rattay

Într-un editorial publicat de ziarul Le Monde, un cercetător francez trage semnalul de alarmă: în cazul în care Germania prelungeşte controalele la frontierele sale după data de 11 noiembrie, acest lucru ar putea fi fatal pentru acordul de la Schengen referitor la libera circulaţie a persoanelor. Ce argumente avansează cercetătorul francez?

Yves Pascouau, profesor la universitatea din Nantes şi cercetător asociat la Institutul Jacques Delors, începe prin a reaminti contextul în care ne aflăm.

« Guvernul german a decis în septembrie 2015 să restabilească controale la frontiera cu Austria. Decizia era motivată de faptul că prea mulţi azilanţi şi refugiaţi doreau să intre pe teritoriul german. Trebuia deci « restabilită ordinea ». Decizia a fost urmată de unele similare luate în Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia. »

« Concret, 5 state din spaţiul Schengen au hotărât să restabilească controalele la graniţele lor interne pentru a face faţă presiunii migratorii. Până în prezent, aceste controale respectau cu stricteţe procedura prevăzută de Codul frontierelor Schengen. »

« Posibilitatea ca aceste state să-şi menţină controalele la graniţele lor interne expiră sâmbătă, 11 noiembrie. După aceea dată, Codul frontierelor Schengen nu le mai autorizează să efectueze controale precum cele care au loc azi. Cu alte cuvinte, Germania, Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia ar trebui să le ridice începând cu respectiva dată » scrie cercetătorul francez.

Un precedent, potenţial fatal pentru Schengen

« Ori, la sfârşitul lunii octombrie, ministrul german de interne, Thomas de Maizière, şi-a anunţat partenerii că intenţionează să prelungească aceste controale încă şase luni de zile. El este de părere că situaţia din Grecia şi mişcările migranţilor ilegali din spaţiul Schengen constituie o ameninţare pentru ordinea publică germană. Din păcate, legătura dintre acest demers şi consideraţii de politică inernă – suntem în plină formare a noului guvern de la Berlin – nu poate fi trecută cu vederea. Si totuşi, dorinţa anunţată de a menţine controalele la frontierele interne trebuie luată în serios întrucât reprezintă o ameninţare pentru spaţiul Schengen » avertizează Yves Pascouau.

« Punând în practică o astfel de decizie, autorităţile germane acţionează în afara oricăror reguli comune şi deci de o manieră ilegală. Acest lucru ar putea creea un precedent potenţial fatal pentru Schengen întrucât orice alt stat ar putea să nu mai respecte regulile. »

« Lăsând deoparte acest scenariu catastrofă, două situaţii se pot imagina » insistă Pascouau. « Prima ar fi ca autorităţile germane să ridice controalele o zi sau două şi apoi să le restabilească deîndată. Acest lucru ar fi un artificiu nesustenabil din punct de vedere politic întrucât ar echivala cu o ocolire artificială a spiritului şi a regulilor Schengen. »

« Rămâne a doua soluţie, aceea de a se conforma regulilor actuale şi deci de a suprima controalele începând cu 11 noiembrie. Acordul de liberă circulaţie ar fi astfel salvat şi nimic nu împiedică statele să utilizeze de o manieră mai eficientă puterile poliţiei, inclusiv în apropierea graniţelor », conchide cercetătorul Yves Pascouau.

 
Yves Pascouau: «Schengen e în pericol şi viitorul acordului se decide pe 11 noiembrie»