Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron anunţă lichidarea completă a organizaţiei stat islamic «în următoarele luni»

macron.jpg

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, la bordul fregatei "Jean-Bart" stationatà la Abu Dhabi, 9 noiembrie 2017
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, la bordul fregatei "Jean-Bart" stationatà la Abu Dhabi, 9 noiembrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Ludovic Marin/Pool

Aflat în vizită pe baza militară franceză din Abu Dhabi, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a estimat că «peste câteva luni, organizaţia stat islamic va fi complet lichidată.» Liderul francez a recunoscut totuşi că «mai multe focare teroriste» rămân în zona Orientului mijlociu şi în Sahel.

Emmanuel Macron este încrezător. « Am câştigat la Raqqa- fieful lui Daech - iar următoarele săptămâni şi luni ne vor permite să învingem complet, pe plan militar, în zona irakiano-siriană, organizaţia stat islamic » a declarat preşedintele francez aflat în vizită pe baza militară franceză de la Abu Dhabi.

Macron a reamintit de asemenea că la Raqqa au fost « planificate, organizate şi comanditate » atacurile de la Paris de acum doi ani, cele din 13 noiembrie 2015, soldate cu sute de morţi şi răniţi.

Cum notează însă mai mulţi analişti, liderul de la Paris a încercat să păstreze un echilibru între satisfacţie şi triumfalism. « Odată victorioşi acolo, nu înseamnă că lupta s-a încheiat. Regiunea trebuie stabilizată în timp, combaterea altor grupuri teroriste reziduale din zonă va continua în paralel cu găsirea unei soluţii politice pluraliste şi inclusive pe care ne-o dorim pentru regiunea aceea » a mai subliniat Macron.

La Abu Dhabi, « toleranţă zero » faţă de islamişti

Emmanuel Macron, care a efectuat acum prima sa vizită în Orientul apropiat şi mijlociu de când a fost ales la palatul Elysée, în luna mai, a profitat de ocazie pentru a saluta « cooperarea operaţională de mare nivel cu Emiratele Arabe Unite în combaterea Daech din 2014 încoace ». Abu Dhabi duce de asemenea o politică de « toleranţă zero » faţă de islamişti.

Preşedintele francez s-a întâlnit apoi cu o parte din militarii şi marinarii francezi staţionaţi la baza din Emirate. Implantarea ei este strategică pentru Hexagon. Este o bază operaţională avansată de unde pot fi lansate operaţiuni de sprijinire a forţelor desfăşurate de exemplu în Golful persic. Trupele franceze staţionate în Abu Dhabi – în jur de 700 de militari - sunt singurele aflate pe o bază militară permanentă a Franţei în afara Africii, bază ce este la circa 6 mii de kilometri distanţă de teritoriul naţional.

În fine, tot de la Abu Dhabi, Emmanuel Macron s-a pronunţat şi asupra soartei rezervate foştilor combatanţi care revin acasă. « Cazurile vor fi analizate fiecare în parte în funcţie de situaţie. Când revin în Franţa, adulţii vor fi deferiţi justiţiei, vor fi încarceraţi şi judecaţi. Toate faptele pe care le-au comis vor face obiectul unei sentinţe pentru că le datorăm protecţie şi compatrioţilor noştri. În privinţa copiilor, cei care s-au întors sunt déjà supuşi unei proceduri foarte speciale, atât pe plan medical cât şi psihiatric » a punctat Emmanuel Macron în interviul acordat colegilor de la televiziunea publică France 2.

Luna trecută, un grup de circa 20 de familii ale unor femei franceze plecate să se înroleze în organizaţia stat islamic au lansat un apel preşedintelui Macron ca să faciliteze repatrierea respectivelor pentru ca să fie judecate în Franţa şi nu în Siria sau în Irak. Liderul francez a declarat că « o parte dintre cei sau cele găsiţi vinovaţi trebuie să fie judecaţi la faţa locului, în Irak, ţară în a cărei justiţie avem încredere » a precizat Emmanuel Macron.

 
Emmanuel Macron anunţă lichidarea completă a organizaţiei stat islamic «în următoarele luni»