Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sebastian Kurz în Le Monde: «Trebuie să fim pro-europeni»

kurz.jpg

Sebastian Kurz, probabilul viitor cancelar austriac
Sebastian Kurz, probabilul viitor cancelar austriac
Sursa imaginii: 
wikipedia

Intr-un lung interviu acordat ziarului Le Monde, viitorul cancelar austriac, conservatorul Sebastian Kurz, 31 de ani, îşi apără proiectul de coaliţie cu partidul extremist de dreapta FPÖ. Responsabilul de la Viena estimează de asemenea că echipa lui va trebuie să fie «pro-europeană».

« I-am pus aliatului meu potenţial – FPÖ – o condiţie simplă : guvernul meu trebuie să rămână pro-european. Austria are o responsabilitate istorică. Avem cu toţii o obligaţie morală, aceea de a nu fi complezenţi cu nicio formă de antisemitism » spune Sebastian Kurz în interviul acordat ziarului Le Monde.

Intrebat dacă-i va cere liderului FPÖ, Heinz-Christian Strache să părăsească grupul parlamentar european format de extremista franceză de dreapta Marine Le Pen, Kurz eludează răspunsul. Vag rămâne şi când este întrebat dacă se simte mai aproape de francezul Emmanuel Macron sau de ungurul Viktor Orban. « Il apreciez mult pe preşedintele francez, capacitatea sa de acţiune este remarcabilă iar la nivel european, împărtăşesc dorinţa lui de a reforma lucrurile. In viziunea mea însă, nu există membri de zona a doua » spune viitorul cancelar austriac. Niciun cuvând deci despre Orban.

In fine, întrebat dacă nu i se pare discriminatorie propunerea sa de a rezerva alocaţiile sociale doar cetăţenilor europeni care stau de cel puţin 5 ani în Austria, Sebastina Kurz spune : « In Austria, fiecare rezident primeşte lunar, fără să lucreze, aproape 900 de euro alocaţii. E o sumă de două ori mai mare decât salariul mediu din unele ţări europene. Acest lucru se traduce printr-un soi de turism social căruia vreau să-i pun capăt » promite responsabilul conservator de la Viena.

 
Sebastian Kurz în Le Monde: «Trebuie să fim pro-europeni»