Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paradise Papers: «Offshore, un reflex normal pentru oligarhii ruşi»

secin.jpg

Igor Secin, vice-premier al Rusiei si patronul Rosneft
Igor Secin, vice-premier al Rusiei si patronul Rosneft
Sursa imaginii: 
wikipedia

Noile revelaţii făcute de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţii (ICIJ) în cadul scandalului botezat «Paradise Papers» se referă la Rusia. Mai exact la felul în care apropiaţii preşedintelui Vladimir Putin care au făcut avere îşi ascund activele în paradisuri fiscale. In fapt, pentru aceşti oligarhi, offshore-ul este un reflex cvasi-natural.

Noile revelaţii din «Paradise Papers» publicate în Le Monde – unul din cele 96 de medii partenere ale Consorţiului internaţional al jurnaliştilor de investigaţii – îi privesc pe cei apropiaţi liderului de la Kremlin.

Printre aceşti fideli ai lui Vladimir Putin se numără şi Igor Secin. Vice-premier şi totodată preşedinte al gigantului petrolier Rosneft, Secin este şi unul dintre cei mai bogaţi ruşi. In 2011 el a divorţat de Marina Secina pentru a se recăsători repede cu tânăra Olga Rozhkova, căreia dealtfel i-a şi dedicat noul său yacht.

Intre timp, divorţata Marina a devenit cu viteza luminii, una dintre cele mai celebre businesswoman din Rusia. Investiţiile sale s-au făcut în sectoare foarte diverse : telecomunicaţii, electricitate, imobiliar, şamd.

Ancheta «Paradise Papers» arată că fosta doamnă Secina şi-a investit o parte din active în societăţi offshore. Graţie unor montaje complexe în insulele Virgine britanice şi în Cipru, Marina Secina a preluat controlul unor centre comerciale şi terenuri, în Rusia dar şi în Europa de Est. De unde vin banii investiţii, nu se ştie dar un lucru este dovedit: înainte de 2011 ea nu declarase niciun venit iar salariile – oficiale – ale ex-soţului ei sunt departe de a corespunde sumelor aflate în joc.

Marina Secina nu este singura rusoaică ce apare în «Paradise Papers». Zeci de alţi compatrioţi ai ei – dar şi ucraineni, kazahi sau din alte foste republici sovietice – figurează la loc de frunte în dosarele cabinetului de avocatură Appleby, cel de la care au plecat scurgerile din informaţii «Paradise Papers». Printre aceştia, o serie de mari nume ale elitei ruse : fraţii Rotenberg, Ghennadi Timcenko, Oleg Deripaska sunt doar câteva dintre ele.

«Paradise Papers» demonstrează cum oligarhii îşi gestionează activele mobiliare nefinanciare

Printre aceste active, cap de listă în «Paradise Papers» apar avioanele private. Dealtfel, una din «vedetele» cabinetului Appleby este branşa «aviaţie» care se ocupă de circa 50 de avioane în regsitrate în insula Man, un paradis fiscal britanic. Jumătate din flotă aparţine unor ruşi, de cele mai multe ori apropriaţi Kremlinului.

Cazul Marinei Secina nu face decât să ne confirme un lucru : acela că pentru oligarhii ruşi, offshore-ul este ca un reflex, ceva evident, de la sine înţeles. Trei cercetători – printre care francezul Thomas Piketty – estimează la o mie de miliarde de dolari suma totală deţinută de ruşi – firme sau particulari – în afara ţării. Sumă ce echivalează cu bogăţia deţinută pe teritoriul naţional. Sume ce provoacă totodată pierderi anuale de 4 miliarde de dolari pentru reţetele statului rus.

Motivele acestei fugi masive de capital sunt multiple şi nu pot fi explicate doar prin evaziunea fiscală sau spălarea de bani, scrie Le Monde. A plasa activele în paradisuri fiscale, la fel ca şi investiţiile imobiliare, le permite respectivilor să evite lipsa de securitate juridică pe care o au în Rusia. Totodată, astfel scapă şi de corupţie şi de apetitul rivalilor.

Lipsa de securitate îi împinge dealtfel pe numeroşi oameni de afaceri ruşi să-şi semneze contractele în afara ţării. Ei au mai multă încredere în jurisdicţiile străine pentru a arbitra eventualele lor litigii. Astfel, tribunalele de la Londra sau Haga judecă tot mai mult conflicte între oligarhi ruşi sau ucraineni.

 
Paradise Papers: «Offshore, un reflex normal pentru oligarhii ruşi»