Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Izolaţionistul Donald Trump vs globalistul Xi Jinping

Presedintele american Donald Trump la summitul Apec de la Danang, 10 noiembrie 2017

Deviza «America First» revine pe avanscenă. Aflat în vizită în Vietnam cu ocazia summitului APEC (Asia-Pacific), Donald Trump, preşedintele SUA, şi-a reutilizat sloganul de campanie care l-a dus la Casa albă în urmă cu un an de zile. Trump a declarat că nu va mai tolera «schimburi comerciale inechitabile». Omologul său chinez, Xi Jinping, a propus o viziune foarte diferită a lucrurilor: pentru liderul de la Beijing, globalizarea este o «tendinţă istorică ireversibilă».

Incă din deschiderea lucrărilor de la Danang – oraşul-port din Vietnam unde are loc Forumului APEC – Donald Trump a dorit să pună lucrurile la punct : «Statele unite nu se vor mai lăsa abuzate. Nu mai putem tolera abuzurile comerciale» a insistat liderul de la Casa albă într-un discurs « de denunţatre » cum îl descrie corespondentul RFI la faţa locului. Coleg care notează însă că acelaşi Trump nu a venit la reuniune cu nicio iniţiativă sau propunere nouă.

Până şi sloganul liderului american este cel de acum un an, din timpul campaniei electorale, şi cel folosit recent la tribuna ONU. «Am să promovez mai departe America înainte de toate, aşa cum sper că toţi cei care sunteţi aici veţi face cu ţările voastre respective» a spus Donald Trump de la tribuna APEC.

Cele 21 de state membre ale acestei asociaţii sunt mai departe tulburate, şocate, de retragerea bruscă a americanilor din Acordul de liber-schimb Asia-Pacific (TPP). O retragere decisă de Trump doar trei zile după ce ajunsese la Casa albă. In opinia preşedintelui american, acest gen de acord leagă mâinile Americii şi o obligă să renunţe la suveranitatea sa.

Un cu totul alt discurs a ţinut la Danang omolgul chinez al lui Trump. Xi Jinping este de părere că «globalizarea este o tendinţă istorică ireversibilă». Noul campion al liberului-schimb a estimat că «schimburile comerciale trebuie regândite pentru a fi şi mai deschise, mai echitabile şi mai benefice pentru toţi.» In opinia experţilor citaţi de RFI, după terminarea recentului Congres al Partidului comunist chinez, Jinping este privit ca liderul cel mai puternic ai ultimelor decenii, în fruntea unei ţări şi ea tot mai puternică şi singura capabilă să zdruncine dominaţia americană.

Intr-un context şi un moment cum nu se poate mai binevenit şi calculat, China a anunţat tot azi că va deschide şi mai mult accesul firmelor străine la sectorul său financiar. Beijing pune astfel capăt unor restricţii denunţate de ani de zile de diverşii săi partereni externi.

La Forumul APEC am asistat aşadar la două viziuni foarte diferite despre viitorul schimburilor comerciale. Contrastul dintre discursurile rostite de Trump şi Jinping i-a surprins pe mulţi dintre comentatori.

 
Izolaţionistul Donald Trump vs globalistul Xi Jinping