Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentatul de pe 13 noiembrie 2015 din Franţa: doi ani de anchetă şi încă numeroase zone de umbră

20161113_133019.jpg

Placà în memoria celor 21 de morti de la restaurantul Belle Equipe; printre ei, si doi români: Ciprian Ionut Calciu si Làcràmioara Mariana Pop
Placà în memoria celor 21 de morti de la restaurantul Belle Equipe; printre ei, si doi români: Ciprian Ionut Calciu si Làcràmioara Mariana Pop
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

In Franţa, preşedintele Emmanuel Macron participă luni la o ceremonie de comemorare a atentatului de pe 13 noiembrie 2015 soldat cu 130 de morţi şi 683 de răniţi. Ancheta în jurul acestui atentat nu s-a încheiat încă, mai rămîn "numeroase zone de umbră şi de mistere" scrie cotidianul Le Monde.

Enorma masă de informaţii acumulată în jurul modului în care a fost organizat atentatul de acum doi ani va necesita poate încă doi sau trei ani de muncă şi analize, notează Le Monde într-un vast dosar dedicat subiectului. 15 indivizi, dintre care 13 aflaţi în detenţie provizorie în Franţa, Belgia şi Turcia, sunt pentru moment puşi în cauză în contextul acestui atentat, cel mai sîngeros comis de jihadişti pe teritoriul Franţei.

Se ştiu însă deja enorm de multe lucruri. În primul rînd faptul că o întreagă "inginerie teroristă" a stat la baza operaţiunii. Jihadiştii care au comis atacurile de la Paris şi de la Saint-Denis au beneficiat de ajutorul unor reţele familiale şi de prieteni, de ascunzători şi de acte false, de surse financiare şi de sfaturi operaţionale. Anchetatorii au descoperit că mai toţi teroriştii trimişi din Siria să comită atacurile au fost iniţial filmaţi acolo în timp ce retezau capetele unor prizonieri sau îi executau. Probabil pentru ca viitorii kamikaze să nu mai aibă drum de întoarcere şi să nu se răzgîndească odată ajunşi în Europa.

Există acum dovezi clare şi că asasinii au ajuns în Belgia şi apoi în Franţa profitînd de "ruta migratorie" care a favorizat în acel an plecarea spre Europa a peste un milion două sute de mii de migranţi.

O altă certitudine a anchetatorilor este faptul că toţi protagoniştii atacului, fie ei kamikaze sau furnizori de logistică, au avut în comun experienţa jihadistă siriană.

In virtutea unui sondaj realizat cu ocazia acestei comemorări rezultă că 90 la sută dintre francezi consideră ameninţarea teroristă ca fiind ridicată, deci se aşteaptă la noi atacuri. Ministrul de interne Gérard Collomb a făcut, în context, următoarea declaraţie: "Atacurile de pe 13 noiembrie sunt primul caz de ucideri în masă, concepute pentru a provoca un cît mai mare număr de victime. Noi nu credeam că aşa ceva era posibil în Franţa. Dar acum suntem pregătiţi în faţa unor astfel de situaţii.”