
Special Paris
Catalonia: scriitorul Javier Cercas avertizează că viitorul Europei este în joc în contextul crizei catalane
javier_cercas_0.jpg

Vocea scriitorilor şi artiştilor catalani este importantă în aceste momente, şi merită toată atenţia. Există momente în istoria omenirii cînd intelectualii au fost singurii care nu s-au lăsat intoxicaţi de euforii colective şi de promisiuni paradisiace. Este cazul cu Javier Cercas, autor de romane traduse în peste 20 de limbi, jurnalist în acelaşi timp, colaborator la cotidianul El Pais. Întîmplarea face că romanul său cel mai recent publicat în Franţa se numeşte "Impostorul". Ori, exact acest cuvînt revine şi în analiza lui Javier Cercas, el consideră că nu sunt decît nişte impostori cei care le-au promis catalanilor o viaţă de vis dacă vor deveni independenţi.
"Ceea ce se întîmplă în Catalonia, mai scrie el, este ultima expresie, şi poate cea mai gravă, a populismului naţionalist care a dus la Brexit şi la alegerea lui Donald Trump. Pare incredibil, dar într-una dintre ţările cele mai descentralizate din lume, Spania, şi într-unul din locurile cele mai privilegiate din lume, Catalonia, o parte importantă a populaţiei, cu bună credinţă, a încercat o lovitură de stat sau o auto-lovitură de stat." (Acest ultim concept mi se pare extrem de interesant şi nu putea fi inventat decît de un scriitor).
Pentru Javier Cercas, există nişte vinovaţi în spatele acestei crize, nişte oameni care sunt bancheri, patroni, responsabili politici, economişti, jurnalişti, militanţi… Ei au înveninat situaţia, cu promisiunile şi exaltarea lor, pînă la punctul în care însăşi democraţia a fost pusă în pericol în Catalonia.
Scriitorul catalan denunţă o "ficţiune narcisită" care a fost construită pas cu pas, mai ales în sistemul educaţional. Spaniolii au fost prezentaţi sistematic ca nişte oameni "brutali şi opresori, leneşi şi reacţionari, care ar fi încă adepţi ai lui Franco", în timp ce catalanii ar fi nişte "oameni buni şi oprimaţi, cultivaţi şi harnici, adevăraţi democraţi şi pro-europeni". Javier Cercas îşi încheie articolul cu această admirabilă frază: "Noi trăim în Catalonia ceva care s-a produs des în istorie, în special în recenta şi nefericita istorie a Europei. Intoxicaţi încetul cu încetul de înveninate fantezii, oamenii cei mai minunaţi sunt capabili de cele mai grave erori."