Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Ameninţarea jihadistă este în continuare foarte mare» - coordonatorul luptei antiteroriste din Franța

nunez.jpg

Laurent Nunez, patronul DGSI - Directia generalà a securitàtii interne
Laurent Nunez, patronul DGSI - Directia generalà a securitàtii interne
Sursa imaginii: 
lest-eclair.fr

În ziua în care Franţa comemorează 2 ani de la atentatele din 13 noiembrie 2015, Laurent Nuñez, șeful Direcţiei Generale a Securităţii Interne (DGSI), acordă primul său interviu în exclusivitate cotidianului Le Figaro. El spune printre altele că propaganda organizaţiei stat islamic face mai departe din Franţa «un obiectiv major». Șeful luptei antiteroriste nu exlude nici riscul ca «un comando experimentat să vină în Hexagon din zona siriano-irakiană» pentru a comite un atentat.

În opinia sa, «ameninţarea care vizează Franţa e în continuarefoarte mare. O demonstrează propaganda Daech» spune Laurent Nuñez. El afirmă că ce-l preocupă cel mai tare sunt «proiectele de atacuri pregătite de echipe aflate încă implantate în zonele de luptă din Siria şi Irak.» respectiv, «capacitatea pe care o mai mare Daech dar şi al-Qaida de a trimite un comando pe teritoriul francez pentru a comite un atentat.»

«Dorinţa jihadiştilor de a trece la acţiune rămâne intactă. Întrebarea pe care ne-o punem este dacă ei mai au capacitatea s-o facă» notează patronul DGSI. Acesta reaminteşte în treacăt că «printre numeroşii combatanţi care au fost ucişi la faţa locului, se numără şi 281 de francezi. Alţi 686 de bărbaţi şi femei de naţionalitate franceză sau care au locuit în Franţa, mai sunt în zona siriano-irakiană. Acestora li se adaugă circa 500 de copii» mai spune Nuñez.

Pe lângă această ameninţare exogenă, «mai există riscul, extrem de ridicat, al unui act endogen, comis de oameni de aici din Franţa. Cum nu mai există decât puţine plecări spre zonele de luptă din Siria şi Irak, tentaţia este mare la unii dintre cei îndoctrinaţi de ideologia Daech de a trece la acţiune în Hexagon. Chiar şi cu mijloace rudimentare, precum armele albe sau maşinile care intră în mulţime. Propaganda organizaţiei stat islamic este foarte activă pentru a-i incita pe indivizi să lovească acolo unde trăiesc» subliniază mai departe şeful DGSI în interviul acordat ziarului Le Figaro.

Specialistul mai notează că «a apărut şi o formă de profesionalizare a acestei mişcări. S-au făcut tentative de atentate sau chiar atentate cu TATP – un explozibil folosit de teroriştii islamişti – la Manchester şi Barcelona. La Paris şi Marsilia, s-au descoperit laboratoare care fabrică această substanţă. De asemenea, teroriştii fabrică instrumente tot mai sofisticate precum bomba artizanală legată la un telefon mobil, descoperită de curând într-un imobil parizian. Tot ce se face pe teatrele de operaţiuni exterioare se poate transpune pe teritoriul nostru» e de părere șeful Direcţiei Generale a Securităţii Interne.

Care este soarta combatanţilor francezi din Siria şi Irak care revin acasă?

«Actualmente 244 de bărbaţi şi femei însoţiţi de 58 de copii s-au întors în Franţa. Adulţii, în marea lor majoritate, au fost daţi pe mâna justiţiei. Minorii au fost de partea lor luaţi în grijă de un dispozitiv special de asistenţă educativă şi supuşi unor bilanţuri psihologice. In general însă, reîntoarcerile s-au împuţinat. De la începutul anului doar 9 francezi s-au reîntors în Hexagon, în mare parte femei şi copii. Restul combatanţilor par decişi să rămână în zonele încă sub controlul Daech în ipoteza trimiterii lor pe alte teatre de operaţiuni precum Malaezia, Indonezia şi Afganistan» mai spune Laurent Nuñez.

Acesta mai afirmă că «veleitarii» - cei care doreau, sau mai doresc să plece, plus cei prezenţi déjà în zona siriano-irakiană – ar fi circa 4 mii la număr, toţi puşi sub supraveghere sau daţi în urmărire. În fine, şeful luptei antiteroriste din Franţa insistă pe faptul că «riscul zero nu există. De la începutul anului, au fost dejucate 13 atentate. Din 2013 încoace, anul când s-au pus pe picioare primele filiere siriano-irakiene, 46 de atentate au fost dejucate, 17 au eşuat şi 10 au avut loc. Practic 800 de oameni au fost interpelaţi, circa 360 fiind după gratii iar alţi peste o sută puşi sub control judiciar.

 
«Ameninţarea jihadistă din Franţa este în continuare foarte mare»-patronul luptei antiteroriste