Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump, acuzat de naivitate în faţa lui Vladimir Putin

trump-putin.jpg

Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sàu american Donald Trump pe 11 noiembrie 2017
Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sàu american Donald Trump pe 11 noiembrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jorge Silva

Pe cine crede Donald Trump, preşedintele SUA, în afacerea presupusei tentative de ingerinţă rusească în alegerile americane? Pe Vladimir Putin cu care s-a întâlnit în Asia şi care i-a spus că nu a intervenit niciodată îun scrutinul de anul trecut? Sau serviciile de informaţii americane, care spun că au dovezi despre implicarea ruşilor în subminarea campaniei lui Hillary Clinton pentru a-l favoriza pe candidatul republican? Polemica despre presupusa «naivitate» a liderului de la Casa albă a agitat toate sferele politice şi de informaţii de la Washington tot week-endul.

Polemica a fost declanşată de declaraţiile lui Donald Trump şi de salva sa de mesaje pe Twitter. După ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin în marginea unui summit asiatic, şeful Casei albe nu s-a putut abţine să declare şi să scrie următoarele : «De fiecare dată când mă vede (preşedintele rus), îmi spune că nu a făcut asta. Si când îmi spune asta, cred că este sincer. Cred că se simte insultat, ceeace nu este bine pentru ţara noastră» a precizat Trump.

Pentru liderul de la Casa albă, anchetele procurorului special şi ale celor trei comisii ale Congresului, prezidate toate de nişte republicani, nu sunt decât nişte «tentative de asasinat democrat.» Preşedintele american a profitat de ocazie pentru a pune din nou la îndoială concluziile agenţiilor de informaţii care-l acuză pe Putin că a comandidat ingerinţele Rusiei în campania electorală de anul trecut. Trump i-a calificat astfel pe toţi foştii şefi ai serviciilor de informaţii drept «mercenari şi birocraţi politici.»

Val de critici din ambele tabere politice de la Washington

Prima piatră a aruncat-o senatorul republican John McCain, fost candidat la preşedinţia SUA. «A lua de bune spusele unui fost colonel KGB şi nu pe cele al serviciilor noastre de informaţii, nu înseamnă America First! Atitudinea lui Donald Trump nu este doar naivă dar şi periculoasă pentru ţara noastră» a declarat McCain. Un ton similar au utilizat şi democraţii americani. Pentru Mark Warner, «preşedintele este fie intimidat de Putin, fie îi este teamă de ceeace acesta ar putea face, fie se teme de ce rezulate vor da investigaţiile. Cu alte cuvinte, ceeace face Trump vizavi de ruşi este fie naivitate, fie ignoranţă, fie teamă» a mai precizat senatorul democrat.

Criticile cele mai dure au venit însă din partea experţilor. «Nu încape îndoială că Rusia a interferat în scrutinul de anul trecut şi este curios că Trump nu recunoaşte acest lucru şi nu protestează pe lângă Putin. Ameninţarea rusă la adresa democraţiei noastre este reală» a declarat John Brennan, fost director CIA, televiziunii CNN. James Clapper, fost patron NSA – Agenţia de securitate naţională – este şi el de părere că «Putin s-a angajat să ne sape sistemul şi democraţia. A încerca să-l descriem altfel este stupefiant şi reprezintă un pericol pentru ţara noastră» a spus el tot în emisiunea de pe CNN.

In opinia acestor doi experţi ai serviciilor de informaţii, Donald Trump este o jucărie pentru personalităţi puternice precum preşedintele Rusiei sau cel al Chinei, Xi Jinping. Ambii flatează egoul preşedintelui american pentru a-l manipula apoi.

In faţa acestui val de critici, liderul de la Casa albă a încercat să rectifice puţin tirul. El a declarat «că-l crede pe Putin sincer când spune ce spune» dar crede şi în «actuala conducere a agenţiilor de informaţii». Precizăm că pe patronii acestora, el i-a numit de cum a fost învestit în funcţie, dându-i afară pe toţi cei care ajunseseră la concluzia că a existat ingerinţă rusească în scrutinul din 2016...

 
Donald Trump, acuzat de naivitate în faţa lui Vladimir Putin