Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Priorităţile lui Audrey Azoulay, noua directoare generală Unesco

Audrey Azoulay, noua Directoare generalà Unesco, 13 noiembrie 2017

Fostul ministru francez al Culturii Audrey Azoulay şi-a preluat noul mandat de directoare generală Unesco. O organizaţie fragilizată de disensiuni politice interne şi de probleme financiare dar care speră, odată cu instalarea noii directoare, să-şi regăsească «unitatea şi seninătatea».

In urma ceremoniei de învestitură în faţa reprezentanţilor celor 195 de state membre reuniţi la sediul Unesco din Paris, Audrey Azoulay şi-a prezentat priorităţile mandatului. Două direcţii clare se desprind : Africa şi femeile. « Africa, pentru că este continentul care cristalizează sfidările şi soluţiile viitorului nostru comun. Femeile, fetele şi copilele pentru a le reda locul care le revine ca actriţe ale propriului lor destin şi ca forţe de progres pentru societăţile noastre » a spus noua directoare de la tribuna Unesco.

O directoare generală care a dorit apoi să revină asupra retragerii surprinzătoare a americanilor din Unesco. « Este o decizie suverană dar deloc surprinzătoare ţinând cont de poziţia SUA în acest moment în ceea ce priveşte multilateralismul. In acelaşi timp, America nu este alpha şi omega a instituţiei Unesco. Au mai fost lungi perioade – peste 15 ani – în care americanii au lipsit din Organizaţia Naţiunilor unite pentru Educaţie, Stiinţă şi Cultură » a reamintit Audrey Azoulay.

SUA au plecat din Unesco între 1984 şi 2002 pentru a protesta contra gestionării deficitare a organizaţiei. Din 2011 încoace, Washington a decis să nu-şi mai plătească contribuţia financiară la Unesco după ce Palestina a fost admisă ca stat membru. In fine, luna trecută, pe 12 octombrie, SUA şi Israel au decis să se retragă din organizaţie pe care o acuză că este anti-israeliană în luările sale de poziţie privind oraşele Ierusalim şi Hebron.

« Cred că nu putem reduce Unesco la tensiunile politice care o traversează » a insisat noua directoare generală. Audrey Azoulay a promis dealtfel că va continua să lucreze « cu societatea civilă americană, cu universităţi şi oameni de ştiinţă americani. »

« Trăim într-o lume complexă, în care societăţile sunt interconectate. Niciun stat nu poate face faţă singur sfidărilor precum obscurantismul, extremismul violent, încălzirea climei sau ameninţarea cu conflicte armate. Trebuie deci să acţionăm asupra unor determinanţi mai profunzi care sunt în centrul mandatului Unesco cum ar fi educaţia şi cultura, ştiinţa şi apărarea libertăţii de expresie şi de creaţie » mai spune Azoulay. Ea promite că în mandatul care i-a fost încredinţat va « creea spaţii de dialog, acţiuni transparente ce vor putea fi evaluate prin proceduri independente şi externe organizaţiei. Cultura este cel mai bun antidot contra ideologiilor mortifere şi un stâlp al dezvoltării. Urgenţa educativă este sfidarea secolului nostru » a conchis Audrey Azoulay prima ei intervenţie ca nouă directoare generală Unesco.

 
Priorităţile lui Audrey Azoulay, noua directoare generală Unesco