Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șapte aleşi francezi de stânga, persona non grata în Israel

israel_france.jpg

Deputata Frantei nesupuse, Clémentine Autain, si secretarul general al Partidului comunist francez, senatorul Pierre Laurent
Deputata Frantei nesupuse, Clémentine Autain, si secretarul general al Partidului comunist francez, senatorul Pierre Laurent
Image source: 
Thomas Samson, AFP

Șapte deputați și primari francezi de stânga au primit interdicție de a intra în Israel și în teritoriile palestiniene. Autorităţile de la Ierusalim şi-au explicat decizia arătând că cei șapte ar vrea să-l întâlnească pe liderul palestinian încarcerat, Marwan Barghouthi și că ar sprijini mişcarea «Boicot, dezinvestiţii şi sancţiuni» (BDS) care denunţă ocuparea unei părţi a Cisiordaniei.

Mişcarea « Boicot, dezinvestiţii şi sancţiuni » (BDS) este considerată de Israel drept o mişcare ostilă statului evreu. Nu-i deci de mirare că guvernul premierului Beniamin Netanyahu a decis déjà de ceva vreme să-i pună sub atentă supraveghere pe partizanii mişcării. « Cu riscul de a-i exagera adevărata influenţă » notează corespondentul ziarului Le Monde la Ierusalim.

Cei 7 aleşi francezi, membri ai Partidului comunist şi ai partidului stângii radicale botezat Franţa nesupusă, care doreau să plece între 18 şi 23 noiembrie în Israel şi în Teritoriile palestiniene, spun că în fapt urmăreau astfel să « alerteze lumea cu privire la soarta celor 6 mii de prizonieri politici palestinieni. » Cei 7 vroiau de asemenea să-l întâlnească pe Marwan Barghouthi, înalt responsabil al mişcării Fatah, încarcerat în Israel de mai bine de 15 ani.

Barghouthi este considerat de Israel drept un « terorist » fiind condamnat de 5 ori la închisoare pe viaţă pentru omor în timpul celei de-a doua Intifade. Partizanii săi l-au poreclit dimpotrivă, « Mandela palestinian. »

Delegaţia aleşilor francezi vroia de asemenea să-l întâlnească pe avocatul franco-palestinian Salah Hamouri, în detenţie administrativă din luna august. Un regim foarte criticat de apărătorii drepturilor omului. Într-adevăr, acest regim permite autorităţilor israeliene să priveze de libertate pe perioade nelimitate anumite persoane fără să le notifice motivele acestei detenţii. În privinţa lui Hamouri, ministerul francez de externe s-a declarat luna trecută « preocupat » de situaţia lui şi se mira de faptul că nu i s-au adus la cunoştiinţă faptele care i se reproşează. Quai d’Orsay spunea atunci că « speră » într-o eliberare a avocatului.

Cum au reacţionat deputaţii şi primari francezi cărora li s-a interzis sejurul în Israel?

Într-un comunicat, formațiunea politică Franţa nesupusă a denunţat decizia Israelului estimând că ea este «pe cât de consternantă pe atât de inacceptabilă. Este o negare a democraţiei şi a libertăţii » mai putem citi în comunicatul mişcării stângistului Jean-Luc Mélenchon. Franţa nesupusă apelează la preşedintele Republicii, la guvernul francez şi la preşedintele parlamentului ca să intervină pentru ca interdicţia să nu se facă. « Este în joc democraţia şi pacea » crede mişcarea stângistă.

Așa cum reaminteşte ziarul Le Monde, « interzicerea intrării pe teritoriu este o practică curentă a autoriităţilor israeliene. Ea este însă în general notificată la sosire, pe aeroportul Ben-Gourion. » De această dată, indezirabilii au fost « sfătuiţi » din timp să nu se urce la bordul avionului spre Israel. Fiecăruia din cei 7 ministerul israelian al securităţii publice i-a găsit declaraţii publice, participări la manisfestaţii sau mesaje pe reţelele de socializare legate de mişcarea « Boicot, dezinvestiţii şi sancţiuni ».

« Această strategie mai agresivă corespunde şi unei iritări diplomatice din ce în ce mai deschise a lui Beniamin Netanyahu contra Uniunii europene şi statelor care o compun, pe care le consideră prea focalizate pe chestiunea colonizării teritoriilor palestiniene » conchide ziarul Le Monde corespondenţa pe această temă sensibilă.

 
Sapte aleşi francezi de stânga, interzişi să intre în Israel