Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Creştere spectaculoasă a plângerilor pentru violenţe sexuale

metoo.jpg

Manifestanti contra hàrtuirii sexuale, reuniti la Paris pe 29 octombrie 2017
Manifestanti contra hàrtuirii sexuale, reuniti la Paris pe 29 octombrie 2017
Sursa imaginii: 
Bertrand GUAY / AFP

În Franţa, luna trecută, numărul plângerilor pentru violenţe sexuale a crescut cu 30% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. E vorba de cifre date de jandarmerie, deci ele nu se referă decât la comunele cu mai puţin de 20.000 de locuitori. De partea ei, poliţia – care se ocupă deci de situaţia din marile oraşe – evocă o creştere cu 23 de procente a numărului de plângeri.

Aparent, conştientizarea fenomenului violenţelor sexuale este la originea acestei creşteri spectaculoase a numărului de plângeri. Cu alte cuvinte, cum o subliniază şi ministerul francez de interne, afacerea Weinstein, după numele celebrului producător american pus în cauză de o sută de femei, a permis victimelor să-şi dea drumul la vorbă. Este deci o consecinţă directă a apelurilor virale de tipul #balancetonporc sau #metoo lansate pe reţelele sociale.

Violenţele sexuale din plângerile evocate se referă la fapte de hărţuire sexuală, agresiune sexuală şi violuri. Specialiştii subliniază faptul că nu este vorba de o creştere a numărului acestor acte, ci de o creştere a declaraţiilor, a plângerilor depuse la poliţie sau jandarmerie. Pentru cele implicate în astfel de lucruri, « este important să fie recunoscute drept victime şi să li se facă dreptate. Este însă important şi pentru autorii acestor acte să fie denunţaţi pentru că altfel ei riscă să recidiveze » insistă un medic interogat de RFI.

Asociaţiile de combatere a violenţelor sexuale făcute femeilor aşteaptă acum un plan ambiţios din partea guvernului pe această temă. Preşedintele Emmanuel Macron va evoca tema violenţelor sexuale pe 25 noiembrie cu ocazia zilei internaţionale pentru eliminarea violenţelor contra femeilor. De partea sa, guvernul de la Paris pregăteşte pentru anul viitor un proiect de lege contra violenţelor sexiste şi sexuale. Toţi actorii sectorului – poliţişti, magistraţi, etc – şi oameni de rând sunt invitaţi să contribuie la redactarea viitorului text. Cel mai sensibil aspect, cel mai discutat, este cel legat de hărţuirea pe stradă, această « zonă gri » între seducţie şi agresiune sexuală sau injurie publică.

 
Franţa: Creştere spectaculoasă a plângerilor pentru violenţe sexuale