Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa străină din Rusia, în colimatorul parlamentului de la Moscova

duma.jpg

Parlamentari rusi în sesiune plenarà în Duma de stat
Parlamentari rusi în sesiune plenarà în Duma de stat
Sursa imaginii: 
Fotobank.wikimedia.org/ER

Duma de stat – camera inferioară a parlamentului rus – a aprobat un proiect de lege care permite autorităţilor să declare anumite organe de presă străine drept «agenţi străini». Ca să devină lege, proiectul mai trebuie acum aprobat de camera superioară a parlamentului rus şi apoi promulgat de şeful Kremlinului, Vladimir Putin. Dacă este adoptată, legea va impune mediilor vizate să-şi facă publice finanţările şi efectivele. Cum a luat naştere acest controversat proiect?

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului ne oferă cea mai clară explicaţie. « Acest text va furniza Rusiei o unealtă ce-i va permite să răspundă restricţiilor pe care SUA le-au aplicat déjà mediilor de informare ruseşti ». De partea sa, vice-preşedintele Dumei a declarat că viitoarea lege « nu va avea niciun impact asupra libertăţii presei din Rusia. »

Moscova răspunde în fapt astfel administraţiei de la Washington. Ministerul american al Justiţiei ceruse recent ca postul de televiziune RT – Russia Today – apropiat Kremlinului - să fie declarat « agent străin » în Statele unite. Moscova denunţase atunci « un act inamical » iar Vladimir Putin promisese « o ripostă adecvată şi similară ».

Russia Today a anunţat la începutul săptămânii că se va supune exigenţelor americane şi deci va respecta întocmai legea FARA – Foreign Agents Registration Act. O lege care obligă orice societate care reprezintă o ţară sau o organizaţie străină să dea socoteală în mod regulat autorităţilor americane cu privire la relaţiile pe care le întreţine cu statul reprezentat. In caz contrar, conturile respectivei societăţi pot fi îngheţate.

Presa străină din Rusia, pe picior de egalitate cu ONGurile străine

Reamintim că serviciile de informaţii americane – dar nu şi Donald Trump – acuză Rusia de ingerinţă în alegerile prezidenţiale de anul trecut favorizând candidatura lui Donald Trump. Ipoteză dezminţită de Moscova. Serviciile de informaţii americane au acuzat de asemenea RT dar şi agenţia de presă Sputnik, controlată şi ea de statul rus şi emiţând în mai multe limbi, că preiau propaganda Kremlinului.

Votul de acum din Duma de stat este urmarea unei anchete lansate de Moscova pentru a verifica dacă CNN, Voice of America, Radio Free Europe, Radio Liberty şi alte medii de informare americane sunt sau nu conforme legislaţiei ruse.

Orice organ de presă calificat drept « agent străin » de ministerul rus al Justiţiei – singurul abilitat să pună această etichetă - va trebui să respecte aceleaşi reguli care sunt aplicate din 2012 ONGurilor care primesc bani din străinătate. O legislaţie cu multe constrângeri ce fusese vehement criticată de statele occidentale. Legea din 2012 privindu-i pe « agenţii străini » obligă ONGurile să furnizeze în mod regulat rapoarte privind finanţările lor, felul în care îşi utilizează fondurile, obiectivele lor şi identitatea directorilor acestor organizaţii.

Reamintim că sintagma controversată « agent străin » era folosită în fosta Uniune sovietică şi în restul statelor comuniste pentru a-i califica pe disidenţi.

 
Presa străină din Rusia, în colimatorul parlamentului de la Moscova