
Special Paris
Airbus primeşte cea mai mare comandă din istoria aeronauticii
airbus.jpg

Contractul preliminar, semnat la salonul aeronautic de la Dubai, reprezintă aproape 50 de miliarde de dolari – 42 de miliarde de euro. « Bravo echipelor de la Airbus care au permis realizarea celei mai mari comenzi din istoria lor ; o veste excelentă pentru Franţa şi pentru Europa » a scris pe Twitter Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei. « Este un acord comercial fără precedent, un succes zdrobitor pentru Airbus şi aparatele sale A320 în transportul aerian mondial » a estimat de partea sa Directorul general al firmei.
Mai mult ca niciodată, modelul A320neo îşi merită porecla de « best-seller » al constructorului european. Ziarul Le Monde constată că acest contract gigantic arată că « clienţii lui Airbus nu sunt perturbaţi de problemele judiciare şi acuzaţiile de corupţie cu care se confruntă fabricantul de avioane. »
Cele 430 de aparate comandate de Indigo Partners vor fi distribuite la 4 companii low-cost printre care 146 se vor duce la cea ungurească Wizz Air.
Această comandă uriaşă este o lovitură de teatru în tradiţionala cursă Airbus-Boeing
Într-adevăr, de la începutul anului şi până la sfârşitul lui octombrie, Airbus primise 343 de comenzi. De partea sa, Boeing afişa 621 de comenzi. Cu alte cuvinte, constructorul american conducea până acum cu 65% din piaţă. În plus, duminică, în prima zi a salonului de la Dubai, Boeing anunţase o comandă de 40 de aparate Dreamliner 787 în valoare de 15 miliarde de dolari, în timp ce Airbus era mai departe în aşteptarea unui contract pentru uriaşul său avion A380.
Europeanul a dat aşadar lovitura cea mare miercuri dar la doar câteva ore după anunţarea acestei comenzi record, Boeing replica, anunţând o comandă de 175 de aparate 737MAX – rivalul lui A320neo - plus o opţiune de alte 50 de avioane în contul companiei low-cost Flydubai.
Cursa între cei doi titani ai aeronauticii este deci departe de a fi terminată. O cursă de care nu se bucură doar Airbus şi Boeing ci şi cei doi fabricanţi de motoare pentru avioanele europene, francezul Safran şi american Pratt & Whitney.