Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eşec la ONU: nu se prelungeşte ancheta privind armele chimice din Siria

onu.jpg

Ambasadorul rus la ONU Vassily Nebenzia si omoloaga sa americanà Nikki Haley în pline discutii înaintea începerii reuniunii Consiliului de securitate ONU consacrate armelor chimice din Siria, 16 noiembrie 2017
Ambasadorul rus la ONU Vassily Nebenzia si omoloaga sa americanà Nikki Haley în pline discutii înaintea începerii reuniunii Consiliului de securitate ONU consacrate armelor chimice din Siria, 16 noiembrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Lucas Jackson

Consiliul de securitate ONU a eşuat noaptea trecută în a reînoi mandatul Mecanismului de Anchetă Comun (JIM) pentru a stabili responsbailitatea în atacurile chimice din Siria. Moscova şi-a folosit a 10-a oară dreptul de veto pentru a-şi proteja aliatul de la Damasc a cărui responsabilitate fusese demonstrată într-un atac cu gaz sarin comis în aprilie. Atac soldat cu 80 de morţi şi care provocase o ripostă militară americană.

SUA şi Rusia redactaseră două rezoluţii divergente privind prelungirea Mecanismului de Anchetă Comun (JIM). Un singur punct era comun celor două texte : reînoirea anchetei cu un an.

Proiectul rusesc cerea o revizuire a misiunii JIM şi îngheţarea raportului în care se evocă implicarea regimului de la Damasc în atacul cu gaz sarin din luna aprilie.

Washington se opunea acestei ipoteze şi, sprijinit de europeni, cerea sancţiuni contra celor din Siria care au folosit armele chimice.

«Reuniunea Consilului de securitate a demarat cu un schimb tensionat de replici între reprezentanta americană la ONU, Nikki Haley, şi reprezentantul Moscovei, Vassily Nebenzia» subliniază corespondenta RFI la New York. După doar câteva minute mai târziu, Rusia îşi punea al 10-le a veto pe o rezoluţie referitoare la Siria. Aşa au luat deci sfârşit anchetele privind responsabilitatea atacurilor chimice. Moscova a spus «niet» pentru a doua oară în trei săptămâni. Un paradox întrucât Rusia contribuise în 2015 la creeare acestui mecanism.

In pregătirea reuniunii Consiliului de securitate, schimburile de amabilităţi între diverşii protagonişti fuseseră déjà acerbe şi rar întâlnite într-o aulă plină de diplomaţi. «Trădare», «triş», «minciună» sunt doar câteva din cuvintele care s-au auzit la ONU joi după-amiază. In timp ce americanii i-au acuzat pe ruşi că vor fi responsabilii viitoarelor atacuri chimice ale regimului de la Damasc şi au ameninţat că nu vor ezita să bombardeze din nou Siria cum au făcut-o şi în aprilie după atacul cu gaz sarin, ruşii au denunţat «lacunele fundamentale» care ar exista în JIM.

Intr-o ultimă tentativă de a găsi un compromis pentru a salva JIM, Japonia a propus un proiect de rezoluţie simplificat. Votul privind acest text nu a fost însă programat şi pentru a fi valabil, el trebuie să fie adoptat până vineri la miezul nopţii.

Specialiştii citaţi de RFI notează că «Rusia, mai exact diplomaţia rusă, a dat dovadă de un cinism total în această afacere.» Ambasadorul francez la ONU, François Delattre, s-a declarat «consternat» de rezultatul votului care ar putea să aibă, în opinia lui, «consecinţe grele pe viitor.»

In spatele acestor chestiuni legate de JIM, apar întrebări cu privire la viitorul celorlalte texte ONU privind ne-proliferarea şi utilizarea armelor chimice.

 
Esec la ONU în privinta armelor chimice din Siria