Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mali şi operaţiunea Barkhane, o dilemă franceză

mali.jpg

Soldat francez în Mali
Soldat francez în Mali
Sursa imaginii: 
Credit foto: rfi.fr / REUTERS/Joe Penney

"Mali este Afganistanul nostru", iată ce afirmă un comentator în cotidianul Le Monde, analizînd situaţia misiunii militare franceze Barkhane din regiunea Sahelului. Din unele surse se arată că autorităţile franceze examinează scenariile posibile pentru ieşirea din "capcana maliană".

Preşedintele Emmanuel Macron a moştenit acest dosar complicat de la predecesorul său, François Hollande, cel care a trimis în ianuarie 2013 forţe franceze pentru a împiedica instaurarea unui califat jihadist, controlat de organizaţia teroristă Al Qaida, în Mali. In prezent Franţa dispune de aproximativ 4500 de militari în Mali, dar ţara nu a fost pacificată, islamiştii şi-au refăcut bazele şi potenţialul militar, iar corupţia la nivelul puterii centrale agravează situaţia.

După cum arată comentatorul Christophe Ayad în Le Monde, în satele şi în localităţile abandonate de puterea centrală, unde nu există nici un orizont, Al Qaida îşi propune proiectul de societate. Intre Paris şi puterea de la Bamako relaţiile nu sunt foarte bune, statul malian se descompune treptat iar tulburările etnice şi provocările jihadiste nu anunţă nimic bun, nici manipularea unui părţi a populaţiei care cere retragerea forţelor franceze. De unde şi paralela cu Afganistanul, unde americanii sunt prezenţi de 15 ani fără să fi reuşit nici pacificarea şi nici reconstrucţia ţării.

Generalul Pierre de Villiers, care a demisionat în iulie din postul de şef de stat major al armatei franceze, afirmă într-o care apărută pe 8 noiembrie că Franţa va fi obligată să rămînă în Sahel încă timp de 15 ani. O perspectivă care nu este compatibilă cu politica de economii a preşedintelui Macron, mai ales că operaţiunea Barkhane înghite un milion de euro pe zi.

Seful statului francez a declarat, în cursul unei vizite efctuată la Bamako imediat după instalarea sa la Palatul Elysée, că militarii francezi vor rămîne în Mali atît timp cît jihadismul va fi un pericol în Sahel. Cum anul viitor au loc alegeri prezidenţiale în Mali, responsabilii francezi încearcă însă să imagineze noi strategii, astfel încît să nu cedeze teren islamiştilor, dar în acelaşi timp nici să nu repete greşelile americanilor.