Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Autoritatea bancară europeană revine Parisului

Adam Farkas, responsabilul Autoritàtii bancare europene (EBA), pe 23 martie 2017

In urma Brexit-ului, două agenţii europene se vor muta de la Londra. Cea a medicamentelor (EMA) se va duce la Amsterdam iar Autoritatea bancară europeană (EBA) va merge la Paris. Cum a fost primită această veste în capitala Franţei şi cum s-a derulat scrutinul pentru a desemna Parisul?

Parisul nu era favorit la acest scrutin care s-a dovedit a fi foarte strâns şi a necesitat chiar o tragere la sorţi. Favorit pentru a găzdui după Brexit Autoritatea bancară europeană (EBA) era oraşul german Frankfurt. In urma votului la care au participat miniştrii de Finanţe ale celor 27 de ţări care vor mai rămâne în UE după plecarea Marii Britanii, capitala Franţei şi oraşul Dublin s-au regăsit în finală şi la egalitate, impunând deci o tragere la sorţi. Trebuie spus că Uniunea europeană a făcut totul pentru a nu părea divizată pe această temă, legată direct de ieşirea britanicilor din UE. Bruxelles a instaurat deci un sistem complex de vot cu buletine secrete şi plănuit în mai multe tururi de scrutin. « Un pic ca la Eurovision » se amuză un diplomat european citat de colegii noştri de la RFI în franceză. O sursă care confirmă de asemenea că « în culise, târguielile au fost stupefiante. »

Emmanuel Macron a salutat cum se cuvine această desemnare a Parisului ca viitoare gazdă a Autorităţii bancare europene. « Este o recunoaştere a atractivităţii şi angajamentului european al Franţei. Fericit şi mândru pentru ţara noastră » a scris pe reţeau Twitter preşedintele francez. In opinia liderului de la Elysée, « Parisul îşi confirmă astfel rangul de piaţă financiară majoră. »

Anne Hidalgo, primăriţa socialistă a capitalei, e şi ea de părere că « această autoritate bancară aduce credibilitate Parisului ca piaţă financiară europeană. Când atragem firme şi investiţii, acest lucru creează bogăţie pe care oraşul ştie să o reinvestească » a mai spus prima edilă a capitalei.

In fine, Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, a ţinut să scrie, tot pe Twitter : « Mulţumesc partenerilor noştri europeni pentru încrederea pe care ne-au acordat-o. »

Autoritatea bancară europeană are circa 170 de angajaţi, mai puţini deci decât cei aproape 900 ai Agenţiei europene a medicamentelor care se vor duce la Amsterdam. Alte 7 oraşe în afară de Paris erau candidate ca să găzduiască agenţia bancară, printre care Varşovia şi Viena. EBA a fost creată în 2011, imediat după criza financiară, pentru a reglementa serviciile financiare, alături de Autoritatea europeană a pieţelor financiare (AEMF) şi de Autoritatea europeană a asigurărilor şi pensiilor profesionale (AEAPP). Parisul o găzduieşte déjà pe prima – AEMF – şi estima legitim ca s-o atragă şi pe cea care se ocupă de bănci.

Ca să-şi atragă voturile, Parisul mizase nu doar pe implicarea responsabililor politici ci şi pe atuurile sale incontestabile : accesibilitatea, proximitatea cu Londra şi o poziţie geografică pe continent nu foarte dezavantajoasă. Viitorul sediu al Autorităţii bancare europene va fi, fie în cartierul afacerilor de la Défense, fie mai degrabă în centrul capitalei unde există foarte multe birouri refăcute şi neocupate.

 
Autoritatea bancară europeană revine Parisului