Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa va găzdui primii refugiaţi evacuaţi de Libia cu ajutorul ONU

presedintele_frantei_emmanuel_macron_la_palatul_elysee.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron la Palatul Elysée
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron la Palatul Elysée
Sursa imaginii: 
REUTERS/Yoan Valat/Pool

Preşedintele Emmanuel Macron cere partenerilor europeni o mai bună cooperare în primirea refugiaţilor, în special a celor proveniţi din Libia. Franţa va primi cel mai târziu în ianuarie primii refugiaţi evacuaţi de Libia în Niger. Mii de persoane fug de conflictul libian şi încearcă să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană.

Este vorba de un grup de 25 de refugiaţi  ce provin din Eritreea, Etiopia şi Sudan. Printre ei se afla 15 femei şi patru copii. Ei au ajuns în urmă cu zece zile în Niger, în cadrul unei operaţiuni coordonate de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.

Preşedintele Emmanuel Macron doreşte însă o mai bună coordonare a tuturor autorităţilor europene pentru evacuarea refugiaţilor aflati în Libia şi anunţă că Franţa va primi, în următorii doi ani 10.000 de refugiati dintre care 3.000 sunt originari din Ciad şi Niger. Un număr mic dacă este să ne uităm la numărul celor care au încercat să traverseze Mediterana anul acesta încercând să ajungă în Europa: 145.000 de persoane iar mii au murit înecate.

În august, Franţa găzduia un mini-summit al şefilor de stat şi de guvern europeni şi africani. Preşedintele Nigerului declara atunci: “candidaţii la migraţie ar trebui să aibă alternative şi să înceteze să mai viseze la Europa.” O soluţie găsită de Emmanuel Macron : înfiinţarea în Libia a unor centre speciale pentru procesarea cererilor de azil. "Ideea este să realizăm centre pentru a evita ca oamenii să-şi asume riscuri nebuneşti atunci când nu sunt eligibili pentru azil", spunea Emmanuel Macron.

Liderii europeni pledează pentru o soluţie de pace în Libia, care să degreveze ţara de grupările extremiste, traficul de armament şi de persoane. Totodată, controlul asupra frontierelor este considerat vital pentru reducerea fluxului de imigranţi spre Europa. 

Până acum, doar Franţa a acţionat. Motiv pentru care preşedintele Emmanuel Macron cere o mai bună susţinere europeană. La Niamey, capitala Niger, o primă echipă din partea Franţei a intervievat în octombrie 240 de centrafricani şi sudanezi care cer azilul. Operaţiunile vor continua aici. Seful Oficiului francez de protecţie a Refugiaţilor  - Pascal Brice cere însă “omologilor europeni să lucreze împreună pentru a oferi unui număr cât mai mare de refugiaţi protecţia de care au nevoie”.

Următoarele misiuni ale Franţei vor fi la începutul anului, în Ciad iar apoi în Niger. Pariul preşedintelui Emmanuel Macron este de a oferi africanilor o cale legală de intrare în Europa şi să renunţe la a traversa ilegal Mediterana.

390 de mii de refugiţi ar fi blocaţi în Libia conform ONU care a cerut recent Uniunii Europene 40.000 de spaţii suplimentare pentru instalarea de refugiaţi care provin din 15 ţări situate de-a lungul Mediteranei. Până acum, doar Franţa a răspuns la apel. Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi a identificat 72 de persoane ce reprezintă o urgenţă. Unii vor veni începând cu luna decembrie, cel mai târziu ianuarie, potrivit ministerului francez de Interne. 47 sunt din Mali şi Nigeria şi au fost intervievaţi de echipe europene în Niger iar 25 sunt din Sudan şi Eritreea şi se află în Libia.