Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iran proclamă sfârşitul organizaţiei Stat Islamic

presedintele_iranian_hassan_rohani_a_salutat_infrangerea_organizatiei_stat_islamic_in_siria_si_irak.jpg

Presedintele iranian, Hassan Rohani a salutat înfrangerea organizatiei Stat Islamic în Siria si Irak
Presedintele iranian Hassan Rohani a salutat înfrangerea organizatiei Stat Islamic în Siria si Irak
Sursa imaginii: 
ATTA KENARE / AFP

Preşedintele iranian Hassan Rohani a proclamat sfârşitul organizaţiei Stat Islamic, într-un discurs transmis în direct de televiziunea naţională. Înfrângerea grupării a fost anunţată şi de un înalt responsabil al armatei iraniene într-o scrisoare trimisă ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem iranian. Preşedintele Hassan Rohani se întâlneşte miercuri în Rusia cu omologul Vladimir Putin şi cu cel turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre conflictul sirian. 

Războiul din Siria a intrat într-o nouă fază odată ce armata siriană şi aliaţii săi au preluat o zonă din estul ţării, Albou Kamal – ultimul oraş ocupat de gruparea jihadistă Stat Islamic în Siria. După această înfângere, organizaţia nu mai ţine sub control decât unele sate situate de-a lungul fluviului Eufrat. În Irak, forţele irakiene au câştigat vineri controlul ultimului oraş detinut de gruparea Stat Islamic – Raoua.

O mie de militari iranieni au fost ucişi în război atât în Siria cât şi în Irak. Preşedintele Hassan Rohani a mulţumit armatei irakiene şi siriene pentru că au reuşit să înfrângă acest grup care a făcut doar rău, a ucis şi a distrus. A felicitat şi armata iraniană şi pe generalul care coordonează operaţiunile în Siria şi Irak : « principalul obiectiv a fost atins de armata siriană, irakiană şi cea libaneză iar Iranul a ajutat ».

Experţii citaţi de Reuters se aşteaptă ca jihadiştii de la Stat Islamic să acţioneze în continuare sub forma unei guerile urbane şi activându-şi celulele inactive.

În discursul său televizat, preşedintele Hassan Rohani a acuzat Statele Unite şi Israel că susţin organizaţia jihadistă. El a criticat şi statele arabe din regiune şi a întrebat de ce nu au denunţat decesul civililor în războiul din Yemen.

Arabia Saudită şi aliaţii săi au criticat Iranul în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Ligii Arabe ce a avut loc duminică la Cairo afirmând că nu va sta cu "mâinile încrucișate" în fața "politicii agresive" a Iranului în regiune.