
Special Paris
Mizele summitului tripartit Turcia-Rusia-Iran consacrat situaţiei din Siria
putin.jpg

« Vizita la Soci a lui Bashar al-Assad a durat 4 ore şi rămas secretă din motive de securitate dar şi pentru a pregăti punerea în scenă a revederii cu Vladimir Putin » e de părere corespondentul RFI în Rusia. Un preşedinte rus devenit în doi ani un actor inconturnabil al crizei siriene. Ultima întâlnire Putin-al-Assad avusese loc în octombrie 2015 la Moscova, câteva zile după intervenţia militară a Rusiei în Siria. De atunci şi până acum, liderul de la Damasc nu mai ieşise din ţara sa, cel puţin în mod oficial.
Fotografiile de luni seara de la Soci îi arată pe cei doi preşedinţii, rus şi sirian, ţinându-se îndelung în braţe. Al-Assad a profitat de ocazie pentru a-i mulţumi aliatului său rus pentru « sprijinul oferit în apărarea teritoriului şi a independenţei ţării noastre. De când a intervenit Rusia acum mai bine de doi ani, am înregistrat o serie de mari succese şi mai multe regiuni ale Siriei pe care fusesem nevoiţi să le abandonăm, au fost eliberate de terorişti » a mai spus liderul de la Damasc.
De partea sa, Vladimir Putin l-a felicitat pe omologul său sirian pentru rezultatele obţinute în combaterea terorismului şi a insistat pe necesitatea găsirii unei soluţii politice la conflictul sirian, o soluţie negociată între regimul de la Damasc şi opoziţie. « Chestiunea principală este cea a unei reglementări politice paşnice după înfrângerea teroriştilor şi cea a unei soluţii pe termen lung în Siria. Este motivul pentru care am dorit să discut cu Dvs. despre organizarea unui « congres al popoarelor siriene », proiect pe care îl sprijiniţi » i-a zis liderul de la Kremlin lui Bashar al-Assad.
« Congresul popoarelor siriene » Vladimir Putin ar dori să-l organizeze undeva la începutul lunii decembrie tot la Soci. La el ar urma să fie invitate toate grupurile etnice din Siria şi toate părţile aflate în conflict. Pentru liderul de la Kremlin, faza militară a intervenţiei sale în Siria s-a terminat. Trebuie deci accelerată cea politică.
Care sunt mizele reuniunii la vârf tripartite?
Atât Turcia lui Recep Tayyip Erdogan cât şi Iranul lui Hassan Rohani sunt implicate în dosarul sirian. Primul de partea rebelilor, al doilea de partea Damascului. Ambele state iau parte la procesul zis de la Astana, capitala Kazakhstanului. De la începutul anului, negocierile iniţiate de Moscova au permis reunirea în jurul unei aceleiaşi mese a reprezentanţilor regimului şi ai opoziţiei. S-au luat în discuţie doar chestiuni militare şi tehnice iar rezultatele s-au văzut pe teren : tensiunile au scăzut şi s-au creat aşa-zise « zone de dezescaladă. » Moscova ar dori să se sprijine pe aceste rezultate ca să relanseze procesul politic.
Intâlnirea preşedintelui rus cu omologii săi iranian şi turc este destinată să le permită acestor « naşi » să treacă la o altă etapă, de la cea militară la cea politică. Până acum, toate tentativele de a pune capăt războiului s-au lovit de soarta rezervată lui Bashar al-Assad. Acum că acesta a reuşit, cu ajutorul ruşilor, să recucerească o mare parte din teritoriul naţional, el apare în poziţie de forţă şi deci mai greu de împins spre ieşire. Dealtfel, nici americanii, nici francezii nu mai fac din plecarea de la putere a lui al-Assad un prealabil. « In cele din urmă şi Ankara s-ar putea arăta mai conciliantă în culise », scrie agenţia France Presse citând un specialist rus.
Implicate în Siria, cert mai puţin, sunt şi alte ţări. E şi motivul pentru care Vladimir Putin le-a telefonat marţi mai multor lideri, regionali sau nu. Donald Trump, regele Salman al Arabiei saudite şi emirul Qatarului figurează pe lista celor sunaţi de Putin. Pentru mulţi observatori însă este clar, în viitorul Siriei nu vor conta decât trei ţări şi ele nu sunt nici cele arabe şi nici SUA ci doar Turcia, Rusia şi Iranul.
Odată întărită poziţia regimului de la Damasc în faţa rebelilor şi a jihadiştilor graţie sprijinului militar rus, Putin îşi multiplică deci contactele în perspectiva noii runde de negocieri de la Geneva, sub egida ONU, prevăzute pe 28 noiembrie. Un alt actor al crizei siriene, Arabia saudită, pregăteşte şi el noua rundă de la Geneva, reunind miercuri la Ryad diferitele facţiuni ale opoziţiei siriene. O opoziţie rămasă pentru moment foarte ataşată procesului de la Geneva şi mai puţin celui de la Astana.