Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frontierele franceze către Italia, Belgia şi Spania blocate de camionagii

blocaj_inregistrat_la_tunelul_frejus_axa_majora_de_circulatie_rutiera_intre_franta_si_italia.jpg

Blocaj înregistrat la tunelul Fréjus, axa majora de circulatie rutiera între Franta si Italia
Blocaj înregistrat la tunelul Fréjus, axa majora de circulatie rutiera între Franta si Italia
Sursa imaginii: 
AFP

Sute de camionagii au protestat marţi dimineaţă la frontierele franceze către Italia, Belgia şi Spania împotriva noii directive europene privind detaşarea lucrătorilor. Camionagii susţin că au dorit să transmită un avertisment Europei "într-o stare de spirit bună" dar au reuşit să creeze serioase blocaje de trafic în importante puncte europene. Ei cer ca pentru aceeaşi muncă să existe salarii egale. 

Ample proteste au avut loc în nordul şi estul Franţei. Soferii au blocat accesul în tunelul Fréjus care leagă Franţa de Italia obligând astfel tiriştii să staţioneze. 230 de tiruri se aflau blocate marţi dimineaţă în acest punct important pentru traficul european.

La frontiera franco-belgiană, un baraj instalat la fostul punct de trecere a frontierei de la Rekkem a cauzat un blocaj rutier pe o distanţă de 10km.

Cinci sindicate au transmis o scrisoare comună preşedintelui francez  Emmanuel Macron în care sunt denunţate « consecinţele dezastruoase » de excludere a sectorului rutier din noua directivă europeană. Camionagii se tem că va dispărea meseria de şofer în Franţa. Si asta pentru că, spun ei, se apelează tot mai des la şoferi care acceptă un salariu mai mic pentru un volum mai mare de muncă.

La frontiera cu Spania, acolo unde 30 de camionagii au protestat, un lider sindical a explicat că un şofer francez este plătit în medie cu 1.700 de euro pentru 200 de ore lucrate într-o lună în timp ce unul polonez, spre exemplu, este plătit mult mai puţin pentru mai multe ore lucrate.

Un baraj a fost realizat şi la Strasbourg, la frontiera cu Luxemburg dar şi în apropiere de Monaco. Protestul a fost iniţiat de Federaţia europeană a lucrătorilor în transporturi.

Pentru a obţine un compromis în cadrul Uniunii Europene, Franţa a acceptat în octombrie să excludă transportul rutier din directiva privind detaşarea lucrătorilor. Vechiul text va continua să se aplice până când va fi adoptată o reformă dedicată acestui sector, aflată în curs de negociere. Până atunci, camionagii continuă să primească salariul minim local dar nu şi primele de hrană şi cazare aşa cum este prevăzut pentru restul sectoarelor în noua directivă. În 2016, numărul lucrătorilor detaşaţi în Franţa a crescut cu 23% cu un total de peste 350.000 de salariaţi.