Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Milipol, târgul mondial al securităţii interne

milipol.jpg

Starul acestei a 20-a editii Milipol este câinele Fusil cu masca sa conectatà
Starul acestei a 20-a editii Milipol este câinele Fusil cu masca sa conectatà
Sursa imaginii: 
RFI/Stéphane Lagarde

In periferia Parisului s-a deschis Milipol, târgul internaţional al securităţii interne, «cel mai mare de acest gen din lume», spun organizatorii. Circa 25.000 de vizitatori sunt aşteptaţi la această a 20-a ediţie unde sunt prezente peste o mie de firme din 55 de ţări.

Securitatea internă este o piaţă în plină expansiune. Sectorul înregistrează o cifră de afaceri anuală de circa 600 de miliarde de euro ! «Cu alte cuvinte, mai mult de un sfert din PIBul Franţei» scrie colegul nostru francez de la RFI.

La Milipol se pregătesc şi prezintă echipamentele poliţiei de mâine. Inovaţiile sunt surprinzătoare. Starul la Milipol anul acesta se numeşte Fusil, este un câine ce are pe cap un fel de ochelari de ski. In fapt o mască de protecţie în interiorul căreia este o cameră de filmat care-i permite stăpânului să vadă ce vede câinele. Folosit de jandarmeria franceză, acest câine de elită, specializat în atac şi recunoaştere, îşi primeşte ordinele în engleză într-o cască ce dispune de asemenea de o cameră de filmat în spate.

Tot la Milipol, în contextul ameninţării teroriste tot mai mari, este prezentată o dronă minusculă botezată «Hélios» ce poate merge în locuri foarte izolate şi mici, de tipul găuri de 50cm diametru. «In loc să evităm obstacolele cum o facem cu drona clasică, aici ne putem folosi de obstacole» spune conceptorul său francez care a vândut déjà aparatul contra 22.000 de euro poliţiilor din Franţa şi din alte 4 state europene.

Tot pentru a evita atacuri – de genul celor cu camioane sau alte vehicule – la Milipol sunt prezentate bucăţi de mobilier urban ce au fost concepute pentru a rezista impactului cu vehicule de 7,5 tone ce vin cu 45km/oră.

In Franţa, în cele 3.000 de firme din sectorul securităţii interne lucrează circa 125.000 de angajaţi. Cifra lor de afaceri anuală este de circa 30 de miliarde de euro, jumătate din ea fiind realizată la export.

 
Milipol, târgul mondial al securităţii interne